Istedet for at dvæle ved følelsen af sorg eller skam, så prøv at huske hvilket tøj andre havde på eller hvordan lokalet var indrettet, da det dårlige minde opstod.

Sådan undgår du at blive plaget af dårlige minder

Plages du af dårlige minder, der gør dig følelsesmæssigt dårligt tilpas, kan du få det bedre af at ændre fokus til andre dele af mindet.

Det viser et nyt studie, hvor forskere med hjernescanninger har undersøgt deltageres humørskift i forbindelse med dårlige minder.

Ifølge psykologer kan genkaldelse af dårlige følelser i forbindelse med en negativ personlig erfaring, hvor man er blevet eksempelvis trist eller flov, føre til angst og bekymring, især når man ikke kan stoppe med at tænke over det.

Når disse negative erindringer kommer over en, kan det at tænke på omgivelserne i forbindelse med minderne, istedet for følelserne, være en forholdsvis nem og effektiv måde, at afbøde de negative virkninger af disse erindringer.

"Nogle gange dvæler vi længe over hvor trist, flov eller såret, vi følte os på et bestemt tidspunkt, og det får os til at få det værre og værre. Det er der der sker ved en klinisk depression. At man dvæler ved de negative aspekter af et minde," siger professor i psykologi Florin Dolcos fra Cognitive Neuroscience Group ved Beckman Institute på University of Illinois i USA.

"Hvis man i stedet kigger væk fra de værste følelser og tænker på sammenhængen eller omgivelserne - eksempelvis en ven, der var tilstede, hvordan vejret var eller noget andet, der var en del af mindet, vil det temmelig nemt føre dit sind væk fra de uønskede følelser forbundet med dette minde. Når du fordyber dig i andre detaljer end de følelsesmæssige, vil dit sind vandre til noget helt andet og ikke være så fokuseret på de negative følelser."

Denne simple metode er et lovende alternativ til andre følelsesregulerende metoder som undertrykkelse eller revurdering af følelserne.

"Undertrykkelse medfører at dine følelser hober sig op, men kan være effektiv på kort sigt. Men i det lange løb øger det risikoen for angst og depression," forklarer Sanda Dolcos, der er medforfatter på undersøgelsen.

"En anden ellers effektiv metode er revurdering, hvor man i stedet for at betragte situationen som et halvtomt glas ser det som halvfyldt, men den kan være mentalt anstrengende. Metoden med at fokusere på omgivelserne i forbindelse med et minde er til gengæld lige så enkel som at flytte fokus i den mentale film af dine minder og derefter lade dit sind vandre."

Ikke alene giver denne metode mulighed for effektiv kortsigtet følelsesregulering, men det kan også mindske hvor alvorligt mindet påvirker os på lang sigt.

Hjerneregioner samarbejder

I undersøgelsen blev deltagerne bedt om at dele deres mest følelsesmæssigt negative og positive minder som fødslen af et barn, at have vundet en præmie eller iikke at have bestået en eksamen. Flere uger senere fik deltagerne små hentydninger, der ville udløse deres erindringer, mens deres hjerner blev scannet ved hjælp af magnetisk resonans (MRI) .

Før hver hentydning blev deltagerne bedt om, at huske begivenheden ved enten at fokusere på følelsen eller sammenhængen. For eksempel, hvis hentydningen udløste et minde om en nær vens begravelse, kunne følelsen være sorgen under arrangementet. Hvis deltagerne blev bedt om at huske sammenhængen, kunne det være at huske på hvilket tøj de havde på eller hvad der blev trakteret med bagefter.

"Neurologisk set ønskede vi at finde ud af, hvad der skete i hjernen, når folk brugte denne enkle metode til at klare negative erindringer eller øge virkningen af ​​positive minder," siger undersøgelsens hovedforfatter Ekaterina Denkova.

"Én ting vi fandt ud af er, at når deltagerne fokuserede på rammerne for begivenheden, arbejdede den del af hjernen, der er involveret i grundlæggende følelsesbearbejdning, sammen med hjerneregioner, der står for følelseskontrol for i sidste ende at reducere de følelsesmæssige konsekvenser af disse minder."

"Ved hjælp af denne metode fremmes det sunde sind - ikke kun ved at mindske de negative konsekvenser af at huske uønskede minder, men også ved at øge den positive virkning af gode minder," siger Florin Dolcos.

I fremtiden håber forskerne at kunne bestemme, om denne metode er effektiv til at mindske hvor alvorlige ​​negative erindringer bliver på lang sigt. De håber også at arbejde med deltagere, der er klinisk deprimerede eller angste for at se, om denne metode er effektive for disse psykiatriske tilstande.

 

 

Tags: depression, angst, PTSD, minder