Er du konstant på? På mobilen, den bærbare, tabletten? Så er du måske blevet afhængig.

Er du teknologi afhængig?

Der er forskel på at være rigtig meget online og at være direkte afhængig af ens mobil, tablet og bærbare.

Find ud af om du er teknologiafhængig eller du måske er i risiko for at blive det. Og lær her, hvordan du undgår, at teknologien og de nye medier styrer dit liv.

Når man hører ordet ’afhængig’ er man tilbøjelig til at tænke på narkotiske stoffer, alkohol og cigaretter. Men de seneste år er sundhedseksperter også begyndt at tale om afhængighed af de muligheder ny teknologi giver os.

Herhjemme er antallet af personer, der har adgang til nettet vokset kraftigt de seneste år, og nu har over 90 procent af alle husholdninger internetadgang.

Og det giver naturligvis god grobund for afhængighed.

I USA taler eksperterne i stigende grad om teknologiafhængighed.

“Det er bare blevet så meget værre med hensyn til, hvor meget teknologi påvirker mine klienter,” siger Lisa Strohman, psykolog og skaber af Technology Wellness Center i Scottsdale.

 “Man ser børn sidde ved middagsbordet med deres iPads. Det er allestedsnærværende.”

Teknologiafhængighed er endnu ikke på de amerikanske myndigheders liste over afhængighedssygdomme. Så der er ikke en formel klassifikation over lidelsen, men David Greenfield, PhD og psykolog samt skaber af Center for Internet and Technology Addiction i Hartford, siger, at afhængighed af teknologi typisk viser sig på en af følgende måder:

  • Internetafhængighed. Det er en afhængighed af devices, der er online. Den ramte tilbringer måske timer med at browse online på shoppingsites eller han/hun bruger timer på at spille onlinespil.
  • Seksuelt betonet afhængighed. Mennesker, der har denne form for teknologiafhængighed er besatte af at lede efter seksuelt indhold på nettet.
  • Afhængighed af sociale medier. Denne afhængighed handler om ikke at kunne stoppe med at gå på f.eks. Facebook og Twitter. ”Deres arbejds- eller studieindsats lider måske under, at de ikke koncentrerer sig, og det at de hele tiden er på kan påvirke deres liv,” siger David Greenfield.

Selv om der endnu ikke findes en officiel diagnose, siger Lisa Strohman, at man godt kan få stillet diagnosen. Man bør f.eks. holde øje med symptomer som at man bruger for meget tid på teknologien, at man trækker sig fra andre mennesker, at det har negative konsekvenser for ens arbejde eller ens forhold og at man får et stadig større forbrug, f.eks. på den måde, at man ikke kan nøjes med et enkelt computerspil.

Teoretisk kan alle blive teknologiafhængige, siger Strohman. Men mennesker med depression, uro og f.eks. bipolare lidelser er mere udsatte for at blive for afhængige af internettet. 

Helbredsproblemer

Nogle gange kan teknologiafhængigheden også føre til nogle af de andre lidelser.

Mennesker med en familiehistorik med afhængighed er måske også mere udsatte.

Og hvad er så følgerne? For meget tid online kan give fysiske helbredsproblemer. Et studie offentliggjort i Journal of Biomedicine and Biotechnology viste, at mennesker, der lider af internetafhængighed, har et lavere niveau af dopamin, der er det stof i hjernen, som giver velvære.

Og det overrasker ikke David Greenfield, der siger, at dopamin er så tæt forbundet med internetbrug. 

Mennesker, der er afhængige af teknologi, er også i større risiko for at udvikle hovedpine og øjenproblemer i form af et sløret syn, siger Strohman.

At tilbringe timer med at spille onlinespil betyder formodentlig også, at du ikke får tilstrækkelig fysisk motion, hvilket øger risikoen for diabetes, hjertesygdom og kræft.

Tjek dig selv

Men man kan heldigvis komme sig over afhængigheden. Behandling begynder oftest ved at man tager fat på livsstilsvanerne for at begrænse brugen af den nye teknologi. Greenfield indfører typisk en regulær ’detox periode’, hvor man ’afgiftes’ ved slet ikke at måtte bruge smartphone eller computere.

Det er for at rense nervesystemet.

”Derefter gennemfører vi et program for at få ændret adfærden. Vi begrænser deres forbrug og vi identificerer mønstre, som de har sat op omkring dem selv,” siger Lisa Strohman.

I ekstreme tilfælde udskriver eksperterne medicin, som har vist sig at virke.

Hvis du er bekymret for, om du måske er på vej til at blive teknologiafhængig, kan du forsøge at lave disse få ændringer derhjemme:

  • Indfør en ingen-teknologi dag. Afsæt en dag om ugen, hvor du lægger mobilen, tabletten og computeren fra dig i 24 timer.
  • Sæt tid på. Skriv hver dag ned, hvor mange timer du har tilbragt foran computeren eller med mobilen. 
  • Kom ud. Find ting at gøre, som ikke involverer, at du skal være online. Meld dig ind i en vandregruppe eller begynd at sejle i kajak. Hvad som helst, bare du ikke er online.

 

 

 

 

Tags: afhængighed, sociale medier, mobil