Vi kigger mere på kvinder med ideal-figur

Hvis en kvinde lever op til vort krops-ideal har vi tendens til at se mere på hendes bagdel og bryster end hendes ansigt, afslører eye tracking teknologi.

Med eye-tracking kan man følge øjnenes bevægelser og dermed få en mere sandfærdig viden om folks reaktioner på det de ser.

En ny undersøgelse fra University of Nebraska har brugt teknologien til at teste både mænd og kvinders førstehåndsindtryk af en række kvinder, der blev præsenteret for dem.

Alle kvinder kender til fornemmelsen af at blive vurderet på deres krop fremfor deres personlighed og det kan medføre både psykologiske problemer og social angst samt medføre dårligere kognitive præstationer, selvcensurering og manglende talelyst.

Dette skyldes ifølge forskerne, at denne type opmærksomhed reducerer dem til rene objekter, hvor deres kroppe opfattes som repræsentativ for hele deres væsen.

Tidligere forskning har primært brugt kvinders selvrapporterede oplevelser af dette fænomen. Forskerne brugte Eyelink II eye tracking system til at undersøge, hvordan 29 kvinder og 36 mænd reagerede på digitalt manipulerede fotografier af den samme gruppe af modeller med forskellige kropsformer.

Personlighed mindre vigtig for mænd

Forskerne konstaterede, at deltagerne fokuserede mere på kvinders bryster og talje og mindre på ansigter, når de blev bedt om at vurdere deres udseende istedet for deres personlighed.

Dette var mere udtalt for kvinder med timeglasfigur i forhold til kvinder med mindre bryster og større hofter, der ikke lever op til vestlige skønhedsidealer.

Mændene i undersøgelsen havde en større tendens end kvinder til at vurdere modellerne mere positivt, hvis de levede op til idealfiguren - også selv om mændene påstod at de var mest optagede af kvinders personlighed.

Forskerne mener, at når en kvindes udseende snarere end personligheden er vigtigt for mænd, vil alle kvinder opleve objektiviserende blikke, uanset deres kropsform. Det svarer til tidligere teorier om at kønsmodne kvindelige kroppe skaber en fælles kulturel oplevelse, hvor alle kvinders kroppe (uanset tiltrækningskraft), konstant bliver vurderet og potentielt objektiviseret.

Interessant nok synes kvinder også ofte at se på andre kvinder som objekter. Dette underbygger ideen om, at kvinder prøver at se sig selv med mænds øjne og dermed nærmest overtager mænds kvindesyn - og objektiviserer sig selv og andre kvinder.

"Generelt er folk mere positive over for en mere attraktiv kvinde end en mindre attraktiv", siger Sarah Gervais, der har ledet undersøgelsen, som nyligt er præsenteret i tidsskriftet Sex Roles.

"Dog kan tiltrækningskraft også være en risiko, for selv om kvinder bliver vurderet positivt, så fokuserer beundreren mindre på individualistiske og personalige træk som ansigter, og mere på attraktive kvinders kroppe."