ADHD-medicin svækker unges knogler

De tusinder af børn og unge, der får medicin mod ADHD, risikerer at få svækkede knogler.

Det viser en ny stor amerikansk undersøgelse, der netop er offfentliggjort på American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) årsmøde.

ADHD (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) er en adfærdsbetinget tilstand, der ofte diagnosticeres i barndommen. I løbet af det sidste 10-15 år er antallet af børn, som er blevet diagnosticeret med ADHD vokset markant og det samme er børn, som får medicin mod tilstanden.

Men ifølge den nye undersøgelse medfører medicinen et nedsættelse af knogletætheden, der netop opbygges i barndommen og kan være afgørende for resten af vores liv - og måske har betydning for om man rammes af knogleskørhed.

"Det er et vigtigt skridt i forståelsen af en type medicin, der bruges mere og mere hyppigt, og dens virkning på børn, der er ved at opbygge deres knogler," siger undersøgelsens seniorforfatter dr. Jessica Rivera, som er ortopædisk kirurg ved US Army Institute of Surgical Research.

Resultaterne er baseret på undersøgelse af 5.315 børn, hvoraf omkring halvdelen blev behandlet for ADHD, og viser, at børnene på ADHD medicin havde en lavere knoglemineraltæthed i lårbenet, lårbenshalsen og lændehvirvelsøjlen.

Mulig årsag til knogleskørhed

Cirka 25 procent af undersøgelsens deltagere på ADHD-medicin opfyldte kriterierne for osteopeni, markant lavere knogletæthed, og dette var signifikant højere i forhold til deltagerne, der ikke var på ADHD-medicin.

Dr. Rivera tilføjede, at der ikke er etableret en klar sammenhæng mellem osteopeni i barndommen og knogleskørhed senere i livet. Knogleskørhed øger risikoen for skøre og porøse knogler - og dermed større risiko for brækkede knogler. Men lav knogletæthed hos børn kan teoretisk have langsigtede konsekvenser og medføre svækkede knogler i voksenalderen, fordi det er i barndommen og ungdommen, at knoglerne opbygger masse og styrke.

ADHD-medicinen i undersøgelsen var: methylphenidat (Ritalin), dexmethylphenidate (Focalin), dextroamphetamine (Dexedrine), atomoxetin (Strattera) og lisdexamfetamin (Vyvanse).

Disse medikamenter kan forårsage maveproblemer som nedsat appetit, hvilket kan resultere i dårlig ernæring og reduceret kalcium-indtag. Lægemidlerne kan også mindske knogletætheden fordi de ændrer det sympatiske nervesystem, som spiller en vigtig rolle for knogle-regenering.

Dr. Rivera mener, at læger bør indse den potentielle trussel, ADHD medicin udgør for unges knogler-udvikling og overveje kostvejledning og andre forebyggende foranstaltninger.