Sur I trafikken? Skift hurtigt til blød musik

Et hurtigt skift til en station med ’soft music’ på bilradioen viser sig nu ligefrem at kunne forhindre trafikuheld.

Hører du til dem, der sidder bag rattet og råber af dine medtrafikanter?

Hvis det er tilfældet er der et smart trick, som kan få blodtrykket ned i et normalt leje og gøre dig til den venlig bilist igen. Du skal bare hurtigt finde et stykke blidt musik fra højtaleren.

Hurtigt at skifte til beroligende musik er den mest beroligende metode, når man kører bil under stressede betingelser og når der derfor er større risiko for trafikuheld.

Det viser forskning, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Ergonomics.

Psykologisk ro

Forskerne vidste allerede, at musik kan have indflydelse på humør og på måden at køre bil. Der opstår flere uheld, når føreren hører hurtig musik, måske fordi musikken distraherer eller fordi den får føreren til at køre hurtigere. Musik i lavt tempo er mere afslappende og forbindes med sikrere kørsel.

Men tidligere var forskerne i tvivl om det virkede bedst med hensyn til at ændre førerens humør, at man hurtigt skiftede fra hurtig til langsom musik. For at få svar på det, satte forskerne en gruppe frivillige til at håndtere en simulator, der satte dem i situationer som krævende bilkørsel mens de lyttede til forskellige typer musik.

Deltagerne, der enten skiftede hurtigt til blød musik eller gjorde det gradvist, opnåede til sidst samme niveau af ro. Men dem, der skiftede hurtigt, blev også hurtigere rolige og lavede færre fejl i trafikken.

Forskningsresultaterne viste, at under krævende kørsel, medfører en pludselig ændring i musikvalget mere psykologisk ro og balance samt bedre kørsel, hvilket giver større sikkerhed og mere effektivitet i trafikken. Sådan konkluderede forsker Marjolein van der Zwaag, fra Philips Research Laboratories i Eindhoven, som sammen med hollandske kollegaer og kollegaer fra Standford Universtiy i Californien har foretaget undersøgelsen.

Forskerne mener, at deres resultater også vil kunne bruges på kontorer og hospitaler, hvor omgivelserne er tjent med at folk har en afslappet holdning.