Et æble om dagen kan holde ikke bare lægen væk, men måske også alvrolige skænderier. Lavt blodsukker kan i hvert fald medføre at vreden mod din partner accelererer, viser en ny undersøgelse.

Truer et skænderi? Skynd dig ud i køleskabet

Hvis du har lyst til at råbe af din partner, er det måske en god ide at tænke på, om dit blodsukker er helt som det skal være.

For selv om gamle råd opfordrer til at tælle til 10, så skulle du måske hellere gå ud og spise f.eks. et æble, hvis du vil forhindre at ’låget går af’.

I en ny undersøgelse, der strakte sig over 21 dage, har amerikanske forskere nemlig fundet ud af, at blodsukkeret kan fortælle, om du kommer op at skændes med din partner indenfor nogle timer.

Glukose spiller en afgørende rolle, fordi den selvkontrol, der skal til for at håndtere vrede og aggressive impulser, tager vores energi. Og den energi får vi fra glukose, forklarer undersøgelsens chefforsker professor Brad Bushman fra Ohio State University i USA.

”Selv om hjernen kun udgør 2 pct. af vores kropsvægt, bruger den omkring 20 pct. af vores kalorier,” siger professor Bushman, der understreger, at hjernen er et meget energikrævende organ.

For at teste teorien om, at sult og lavt blodsukker kan sætte kog under en lurende utilfredshed, bad forskerne 107 gifte par om at svare på, hvor glade de var i deres forhold.

Derefter fik de hver især en voodoo-dukke, som de blev bedt om at vise deres ægtefælle, sammen med 51 nåle. I løbet af de 21 dage satte deltagerne fra 0 til 51 nåle i dukken alt efter, hvor vrede de var på deres partner. Dette gjorde de uden at partneren så det.

Hver deltager brugte også en blodsukkermåler, som de målte deres blodsukker med før morgenmad og hver aften inden de gik i seng.

Kamp mod partneren

Forskerne opdagede, at jo lavere deltagernes blodsukker var om aftenen, desto flere nåle stak de i dukken.

”Selv dem, der sagde, de havde et godt forhold, var mere tilbøjelige til at give udtryk for vrede, når deres blodsukkerniveau var lavt,” siger Brad Bushman.

Efter de 21 dage blev deltagerne i et nyt forsøg bedt om at konkurrere med deres partner om, hvem der hurtigst kunne trykke på en knap, så den skiftede fra rød til grøn. Vinderen måtte genere sin partner med en høj lyd i de høretelefoner, deltagerne havde på.

Hvad deltagerne ikke vidste, var at de i virkeligheden ikke spillede mod hinanden men mod en computer, som lod dem vinde halvdelen af tiden. Hver gang de ’vandt’ skulle deltagerne beslutte, hvor høj lyd deres partner skulle have i høretelefonerne, og hvor lang tid lyden skulle vare. Deres partner var i et andet rum mens eksperimentet foregik, så deltagerne vidste ikke, om de faktisk påførte partneren den ubehagelige lyd.

Resultaterne viste, at dem, der havde haft et lavt blodsukkerniveau om aftenen, påførte deres partner højere lyd i længere tid. Også når forskerne tog højde for, hvor tilfredse partnerne var med deres parforhold og hvilke uenigheder der generelt var.

Desuden viste analysen, at dem, der stak flere nåle i voodoo dukkerne også var dem, der skruede mest op for lyden i deres partners høretelefoner.

Professor Bushman har derfor en anbefaling til par, der gerne vil undgå skænderier.

”Det er et enkelt råd, men det virker. Før du skal have en svær samtale med din partner, vær sikker på, at du ikke er sulten,” siger han.

Blodsukkeret kan hurtigt bringes i vejret ved at spise kulhydrater eller søde fødevarer. Mange ernæringseksperter anbefaler, at vi spiser morgenmad og måltider på faste tidspunkter, der indeholder nogenlunde den samme mængde kulhydrater – det holder blodsukkerniveauet stabilt.

Den sunde måde at få kulhydrater på er bl.a. via fuldkorn, grønsager, frugt, bælgfrugter og fedtfattige mælkeprodukter.

 

 

Tags: parforhold, skænderi, vrede, selvkontrol, blodsukker