Antihistaminer kan kontrollere PTSD

Antihistaminer mod høfeber og andre allergiske reaktioner får dig også til at glemme især ubehagelige minder.

Det viser en undersøgelse, der er udsprunget af Det menneskelige genom-projekt, hvor forskere fra University of Basel har udpeget 20 gener, som er involveret i hukommelsescentre, der er knyttet til Post Traumatic Stress Disorder (PTSD).

Forskerne kunne opdele de 20 gener, som kunne påvirkes af lægemidler, i to sæt

  • Den neuroaktive ligand-receptor interaktion
  • Det langsigtede depressions gensæt

Test af en lang række lægemidler indefor forskellige grupper - som antidepressiver, opioider og antipsykotiske midler - viste at bare en enkelt dosis af et populært antihistamin (diphenhydramine) resulterede i en væsentlig reduktion af negative erindringer - i forsøget repræsenteret ved ubehagelige billeder, forsøgsdeltagere tidligere havde set.

Derudover påvirkede antihistaminet ikke minderne om neutrale eller positive billeder.

Forfatterne bemærker, at resultaterne for første gang viser, at genom information, sammen med passende dataafsøgning kan bruges som udgangspunkt for identifikation af hukommelsesregulerende stoffer og at resultaterne også kan have betydning for behandlingen af PTSD.

Både børn og voksne kan rammes af PTSD, selv om sygdommen i de sidste år hovedsageligt har været forbundet med soldater, der har været udsendt på Balkan og i Irak eller Afghanistan.

Symptomerne kan ifølge det amerikanske National Institute of Mental Health, opdeles i tre hovedgrupper:

  1. Genoplever symptomer: flashbacks, dårlige drømme, skræmmende tanker
  2. Undgåelses symptomer: undgå påmindelser om oplevelsen, emotionelt følelsesløshed, oplever skyldfølelse eller depression, svært ved at fastholde interessen, problemer med at huske begivenheden
  3. Hypernervøse symptomer: let til forskrækkelse, angst, søvnbesvær

"Den hurtige udvikling af innovative metoder til genetisk analyse har gjort denne nye og lovende tilgang mulig," siger professor Andreas Papassotiropoulos fra Institut for Psykologi, der er en af forskerne i den multinationale undersøgelse. Han tilføjer at de planlægger yderligere undersøgelser, hvor de vil forsøge at identificere og skabe hukommelsesfremmende lægemidler.

 

 

Tags: hukommelse, angst, PTSD, flashback, drømme, mareridt, søvnproblemer