Sådan påvirker følelser din krop

 

Vore følelser påvirker fysisk vores krop på forskellig måde, som finske forskere nu har kortlagt.

Gennem test af forsøgspersoner har forskerne stedfæstet hvordan vore følelser er forbundet med kroppen.

På grafikken vises hvordan de forskellige følelser mærkes i vores krop - baseret på interviews med forsøgsdeltagerne, som blev påvirket med forskellige følelser.

Følelser er en måde at sikre at vores mentale og også kropslige tilstand kan klare de udfordringer, som omgivelserne påvirker os med. Det udmønter sig eksempelvis i at angst kan opleves som smerter i brystet, mens forelskelse kan udløse varme, behagelige fornemmelser i hele kroppen.

Og de fleste følelser viser sig ifølge forskere fra Aalto Universitet faktisk bogstaveligt talt at blive oplevet gennem kroppen.

Forskerne fandt, at de mest almindelige følelser udløser stærke kropslige fornemmelser, og den ​​kropslige kortlægning af disse fornemmelser viste sig at være forskellig for forskellige følelser.

Den kropslige fornemmelse af følelserne var imidlertid næsten den samme på tværs af forskellige vesteuropæiske og østasiatiske kulturer, hvilket beviser at følelser og deres tilsvarende kropslige udtryk har er biologisk bestemt.

Læs også: Er din personlighed årsag til din overvægt

"Følelser justerer ikke kun vores mentale, men også vores kropslige tilstande. På den måde hjælper følelserne os til at reagere hurtigt på ikke bare farer, men også muligheder, som behagelige sociale interaktioner. Bevidsthed om de tilsvarende kropslige forandringer kan efterfølgende udløse de bevidste følelsesmæssige fornemmelser, såsom følelse af lykke," fortæller adjunkt Lauri Nummenmaa fra Aalto Universitet.

"Resultaterne har store konsekvenser for vores forståelse af virkningerne af følelser og deres kropslige grundlag. Og samtidig hjælper resultaterne os til at forstå forskellige følelsesmæssige forstyrrelser og giver os nye værktøjer til at stille diagnoser."

Undersøgelsen blev gennemført samtidigt blandt over 700 forsøgspersoner fra Finland, Sverige og Taiwan. Forskerne skabte forskellige følelsesmæssige tilstande hos deltagerne, hvorefter deltagerne på en computer med billeder af menneskekroppe blev bedt om at farve de kropsdele, hvor de følte stigende eller faldende aktivitet.

Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of National Academy of Sciences.