Piger der får at vide, at de er for fede selv om de ikke er det, risikerer at blive fede som voksne.

Piger bliver fede af at blive kaldt fede

Hvis du fortæller din 10-årige datter, at hun er ved at blive for fed, kan det faktisk blive en selvopfyldende profeti.

10-årige piger, der af en forælder, søskende, ven, klassekammerat eller lærer får at vide at de er for tykke er mere tilbøjelige til at blive overvægtige som 19-årige.

Det viser en undersøgelse fra University of California i Los Angeles (UCLA), hvor forskere har fulgt 1.213 afro-amerikanske og 1.166 hvide piger fra det nordlige Californien, Cincinnati og Washington, DC.

58 procent af dem havde som 10-årige fået at vide, at de var alt for fede. Alle pigerne havde fået deres højde og vægt målt i begyndelsen af ​​undersøgelsen og blev målt igen ni år efter.

Samlet set var pigerne, der som 10-årige blev kaldt for fede 1,66 gange mere tilbøjelige til at være overvægtige end de andre piger som 19-årige, konstaterede forskerne. De fandt også, at hvis antallet af mennesker, der fortalte en pige, at hun var for fed, så øgede det sandsynligheden for, at hun ville være overvægtig ni år senere. Resultaterne vises i juni 2014 print udgave af tidsskriftet JAMA Pediatrics og er offentliggjort online 28. april.

"Simpelthen at blive stemplet som alt for fedt har en målbar effekt næsten et årti senere. Vi faldt ned af vores stole, da vi opdagede dette," siger A. Janet Tomiyama, der er assisterende professor i psykologi på UCLA og undersøgelsens hovedforfatter.

"Selv efter at vi statistisk fjernede virkningerne af deres faktiske vægt, deres indkomst, deres race og hvornår de nåede puberteten, forblev sammenhængen der.

"Det betyder, at det ikke bare er overvægtige piger, der bliver kaldt for tyk og måske derfor også er det ni år senere. At blive stemplet som alt for fed gør det ekstra sandsynligt at man bliver overvægtig."

Medforfatter Jeffrey Sult , en ph.d.-studerende på UC Santa Barbara, siger, at blot det, at blive kaldt fed kan føre til en adfærd, der senere resulterer i fedme.

"At blive stemplet som alt for fed kan få folk til at bekymre sig om personligt at skulle opleve den stigmatisering og diskrimination som overvægtige opleve og nyere forskning tyder på, at selv tanken om stigmatiseringen ved overvægt øger stress-niveauet og kan føre  til overspisning," sagde han.

 

 

Tags: overvægt, stress, pubertet, teenager