Alle terapeuter er ikke lige gode, selv om de har fået den samme uddannelse. Men ikke alle kan gennemskue om terapeuten ved hvad han eller hun gør.

Samtaleterapi kan gøre dig mere deprimeret

Visse typer samtaleterapi gør mere skade end gavn og kan gøre klienten mere deprimeret istedet for at hjælpe.

Analyser af, hvordan en tur på behandlerbriksen virker, dokumenterer nu, at nogle sårbare personer kan føle sig endnu mere deprimerede efter terapien.

Og omfanget at terapiforløb, der er gået galt, er åbenbart et stort og ukendt område.

En omfattende undersøgelse af psykologiske terapiformer og rådgivning, afslører, at hvis det gøres ukorrekt eller er af dårlig kvalitet, så kan det skade mere end gavne.

Samtaleterapi kan normalt være gavnligt for mennesker, som har psykiske problemer, men i nogle tilfælde fungerer terapien ikke og klienterne bliver mere deprimerede.

“De fleste får hjælp af terapi. Men alt, hvad der har styrken til at forandre dit liv, har også styrken til at gøre ting værre, hvis det er dårligt gennemført eller man får den forkerte terapi,” siger professor Glenys Parry fra Sheffield University, der står bag en undersøgelse af terapiforløb.

Der har kun været meget lidt forskning om de negative effekter af psykologisk terapi, selv om det er meget brugt og anbefalet og nogle gange foretrukket frem for medicinsk behandling af depression og angst.

Fik det værre

Glenys Parry og hendes kollegaer ved Sheffield University’s School of Health and Related Research analyserede data, som var indsamlet af terapeuter såvel som resultater ved kliniske undersøgelser. Det inkluderede pointgivning, der indikerede niveauer af depression før og efter behandling og selvrapporteringer om almindeligt velbefindende. De interviewede også terapeuter og klienter for at finde ud af, hvad der gik galt og hvordan.

Selvom forskerne siger, at de generelle resultater, som de ikke har publicereret i detaljer, er positive, så har de fundet store udsving i alle typer af psykologisk terapi. 

Nogle terapeuter havde mange flere klienter, hvis tilstand forværredes, end andre. Men Parry understreger, at det kan være fordi de havde nogle sværere sager. Og nogle klienter ville måske have fået det værre uanset, hvordan de var blevet behandlet.

”Nogle var blevet dårligere under terapien, men hvis de ikke havde været i terapi, kunne de have været døde,” forklarer hun.

Men Parry siger, at både terapeuter og klienter bør være mere opmærksomme på potentielle farer, og dem, der føler, at de får det værre, skal have mere hjælp. Hendes forskerhold har brugt resultaterne til at skabe et website for at hjælpe mennesker, der gennemgår hvilken som helst psykologisk terapi og som tilbyder rådgivning om, hvad man bør forvente og hvad man skal gøre, hvis noget går galt.

”Vi bliver nødt til at opføre os som voksne mennesker. Rådgivning og behandling er effektivt, men vi må lære at forstå mere om de omstændigheder, hvor det kan gå galt.”

Der findes rapporter om terapeuter, som misbruger den tillid, deres klienter giver dem, men færre om almindelig dårlig kvalitet i terapien. 

”Der vil altid være en risiko for at terapeuter opfører sig dårligt,” siger hun.

”Men vi taler om noget meget bredere. Ikke bare en lille bitte minoritet af mennesker, der falder i hænderne på terapeuter, som ikke praktiserer ordentligt.”

 

 

Tags: depression, terapi, psykolog