Lavfrekvent magnetisk stimulation virker hurtigt og kan derfor være smart i forbindelse med akut depression.

Ny behandling mod depression giver øjeblikkelig virkning

Mennesker med alvorlige symptomer på depression eller bipolare lidelser og som modtager en lavt magnetisk stimulation viser tegn på øjeblikkelig og markant bedringer i humøret.

Det viser en forskningrapport fra McLean Hospital offentliggjort i tidsskriftet Biological Psychiatry.

”Lavfrekvent magnetisk stimulation (LFMS) er anderledes end alle eksisterende behandlinger,” siger Michael Rohan, forsker ved McLeans Hospital’s Brain Imaging Center og lektor ved Harvard Medical School.

Ifølge Rohan forholder det sig sådan, at andre behandlinger, der består af stimulation af hjernen, også kan være effektive mod depression - men det tager typisk længere tid før de får positiv effekt på humøret. Og nogle af dem forbindes desuden med hukommelsesproblemer.

På samme måde forholder det sig med antidepressiv medicin, der kan være meget effektivt i behandling af depression, men det kan tage mellem fire til seks uger før man kan registrere forandring i humøret.

”Det er vigtigt, at denne nye stimulationsbehandling ser ud til at have øjeblikkelig effekt på humøret, og den kan derfor potentielt yde lindring i akutte situationer,” siger Rohan.

Ingen bivirkninger

”Udover at det giver hurtig hjælp er en anden vigtig ting, at der ikke har været observeret nogen bivirkninger.”

Forskerne undersøgte 63 forsøgspersoner på 18 til 65 år. Alle deltagerne var diagnosticeret med enten en alvorlig depression eller en bipolar lidelse, og de havde alle været på antidepressiv eller humørstabiliserende medicin i mindst seks uger. Ud af alle forsøgspersonerne modtog 34 Rohan’s stimulation, mens 29 ikke fik behandlingen. Hverken forskerne eller forsøgspersonerne vidste, hvem der fik den nye behandling og hvem der fik snydebehandling.

Hver forsøgsperson karakteriserede sit humør før og efter en enkelt behandling på 20 minutter. Og de deltagere, der havde modtaget den lavfrekvente magnetiske stimulation, gav udtryk for en bedring af deres humør, mens dem, der kun modtog ’snydebehandling’ ikke registrerede nogen ændring.

”Vi observerede en øjeblikkelig virkning i humøret efter en kort udsættelse af lavfrekvent stimulation,” siger Rohan, der mener, at metoden kan blive et stærkt værktøj i hurtig behandling for depression, enten alene eller sammen med medicinsk behandling.

Han mener dog, at det er nødvendigt med mere forskning. Og han er også selv i gang med uddybende undersøgelser.

Fakta om LFMS – Low Field Magnetic Stimulation

LFMS er en unik behandling, der ikke kan sammenlignes med eksisterende behandlinger. Forskere bag LFMS metoden mener, at det er en behandlingsform med øjeblikkelig virkning og tilmed nul bivirkninger. Det kan vise sig, at behandlingen er mere effektiv end normal depressionsmedicin, som normalt først virker efter længere tid.

 

Tags: depression, bipolar lidelse, LFMS