Immun-forskelle afgørende for udvikling af depression

Danske læger udstikker rask væk lykkepiller mod tegn på depression, men faktisk burde de først få lavet en immunprofil af patienterne.

Forskellige faser af depression viser sig nemlig i en ny undersøgelse at samspille med forskellige immunceller, der kan være afgørende for en behandling.

Undersøgelsen fra University of Adelaide i Australien har resulteret i en ny forståelse af klinisk depression, der viser, at der ikke findes en standard-behandling for sygdommen. 

Som en del af deres resultater, har forskerne udviklet en ny model for klinisk depression, der tager hensyn til den dynamiske rolle i immunsystemet. Interaktionen mellem neuroner og immunceller resulterer i forskellige faser af depression og har konsekvenser for den nuværende behandlingspraksis. 

"Depression er langt mere kompleks, end vi tidligere har forstået," siger undersøgelsens chefforfatter, professor Bernhard Baune, leder af psykiatri ved University of Adelaide.

"Tidligere forskning har vist, at der er inflammatoriske mekanismer i forbindelse med depression. Og i de sidste 10 år har der været megen forskning af kompleksiteten i, hvordan immunsystemet reagerer med hjernefunktion, både i raske hjerner og hos personer med depression.

Smertemiddel mod depression

For nylig viste en undersøgelse for eksempel at ibuprofen, der typisk bruges mod led- og andre smerter også virker mod depression.

"Desværre har meget af denne forskning været selvmodsigende - og vi foretog derfor en gennemgang af alle de undersøgelser, der har været lavet indtil om emnet. 

Det har ført os til den konklusion, at der er forskellige immunstoffer på spil i forskellige kliniske faser af depression, og at generne for denne immunrespons tændes og slukkes på forskellige tidspunkter afhængig af faserne.

"Hvad vi ser i forbindelse med de kliniske tilstande ved akut depression; udbrud, aftagen og helbredelse er, at der er et meget komplekst samspil mellem inflammatoriske og andre immunologiske celler, hjerneceller og systemer. "

"Denne nye model hjælper os til at overvinde den naive forestilling om, at depression er den samme sygdom for alle og opfører sig på samme måde, uanset tidspunktet for sygdommen. Vi kan nu se, at depression er en langt mere neurobiologisk, dynamisk sygdom, og dette har mange konsekvenser for både forskning og behandling, "siger professor Baune. 

Professor Baune mener, at både klinikere og patienter skal være opmærksomme på, at almindelige behandlinger for depression til tider ikke virker på grund af denne nye forståelse af neuroimmune faser i sygdommen. 

"Vi opfordrer til forsigtighed i brugen af anti-inflammatorisk medicin til behandling af depression. Denne behandling skal muligvis tilpasses efter hvilken  fase af sygdommen en patient er i, og det ville kræve en immunprofil af patienten inden behandling, "siger professor Baune.

 

 

 

Tags: depression, immunsystemet, neuroner