6 tilstande der kan forveksles med depression

Går du til lægen med symptomer som generel træthed, følelsen af meningsløshed, manglende appetit og konstant tristhed, vil du måske straks få diagnosen alvorlig depression.

Men det er muligt, du slet ikke lider af depression og at din behandling ikke bør være antidepressiv medicin eller terapi. 

Dine symptomer, der også kan omfatte søvnløshed, irritation, angst og tanker om selvmord, kan hænge sammen med rigtig mange andre ting. Det kan sagtens føles og se ud som depression, men i stedet for antidepressiva kan det være, at du kunne nøjes medr en lille ændring i kosten eller et hormontilskud.

1. Lavt blodsukker

Humøret og blodsukkeret er tæt forbundne størrelser. Vi kender alle den irritation der opstår, når vi er sultne. 

Læge med speciale i naturmedicin Peter Bongiorno forklarer sammenhængen sådan her:

”Sult er et primitivt signal, der sætter stressreaktioner i gang hos os. For mennesker, som er prædisponeret til angst og depression, kan denne stresspåvirkning ændre humøret. Det sker på grund af fald i blodsukkeret,” skriver han i en blog.

”Angst og depression kan manifestere sig hos mennesker, der er meget sensitive, og det kan blive kronisk, hvis de spiser med ujævne mellemrum. Mennesker er som alle andre dyr – og alle dyr bliver meget ulykkelige når blodsukkeret er lavt.”

Mennesker, der lever med et dagligt meget svingende blodsukkerniveau, er ofte insulinresistente, hvilket betyder, at de er i øget risiko for at få diabetes-2. Tidsskriftet Journal of Orthomolecular Medicine viste 82 studier, som forbandt insulinresistens med depression. Et studie, der omfattede 1.054 finske soldater, fandt den anden vej rundt, at moderat til alvorlig depressionssymptomer øgede risikoen for insulinresistens næsten tre gange. Den gode nyhed er, at med nogle enkle tilretninger af kosten – at spise mad med få kulhydrater og højt proteinindhold – mildnede symptomerne på bare få timer.

2. D-vitamin mangel

Inden din læge sender dig hjem med en recept på antidepressiv medicin, bør han eller hun få taget en simpel blodprøve, der afslører, om du har D-vitamin mangel. 

Denne mangeltilstand kan give mange symptomer, og et studie fra 2009, der blev offentliggjort i Archives of Internal Medicine, viste, at hele tre fjerdedele af alle amerikanske teenagere og voksne led af mangel på D-vitamin. Så sandsynligheden for, at du ikke får D-vitamin nok, er stor.

I 2013 gennemgik og analyserede et hold canadiske forskere systematisk 14 studier, der så på sammenhængen mellem D-vitamin niveauer og depression. Og det viste sig, at lavt D-vitamin indhold hang sammen med en øget risiko for depression.

Den bedste kilde til D-vitamin er solskin, men hvis der er hudkræft i din familie eller du af andre grunde holder igen med solbadningen, må du få vitaminet ad anden vej. Du kan tage det som kosttilskud, men husk at tjekke om det er af en god kvalitet, så du faktisk får det antal vitaminer, pakningen lover. 

3. Nedsat stofskifte

En anden tilstand, der let kan forveksles med depression er hypothyroidisme, nedsat stofskifte. Hvis du føler dig udmattet, at du er værdiløs, irritabel og dårlig til at træffe beslutninger, så kan du være deprimeret, men der kan også være tale om at skjoldbruskirtlen ikke fungerer optimalt.

Dette der dog særligt kompliceret, fordi du godt kan risikere den ene dag at få at vide af lægen, at du ikke har noget problem med dit stofskifte, men at problemet er der den næste. En enkelt blodprøve er ikke nok til at afdække problemet, og eksperter i USA mener, at op mod 300 millioner mennesker går rundt med en skjoldbruskirtel, der ikke fungerer som den skal. Kun halvdelen ved, at det er her deres problem ligger. 

”Hypothyroidisme – en skjoldsbruskirtel, der er delvist inaktiv – er en af de mest udiagnosticerede, misdiagnosticerede og uerkendte sundhedsproblemer i hele verden,” siger Dena Trentini, der blandt andet har sitet Hypothyroid Mom.

4. Dehydrering

Therese Borchard glemte selv alt om denne tilstand indtil hendes egen søn udviste mærkelig adfærd og hun erkendte, at der var tale om dehydrering. Hun indså også, at der havde været samme symptomer hver sommer. Hendes søn ventede med at drikke til han var tørstig, ligesom de fleste af os gør. Men på det tidspunkt har dehydreringen allerede sat ind, og ifølge to studier, foretaget på University of Conneticut’s Human Performance Laboratory, kan selv mild dehydrering påvirke humøret.

”Vores følelse af tørst opstår faktisk ikke før vi er en eller to procent dehydrerede. Og det betyder, at dehydreringen allerede er sat ind og har påvirket, hvordan vores hjerne og krop fungerer,” siger Lawrence E. Armstrong, der er en af de ledende forsker bag studierne og en international ekspert i hydrering og dehydrering.

5. Madintolerance

Som de fleste andre mente Therese Borchard, at intolerance overfor forskellige madtyper medførte diare, nældefeber og oppustethed. Hun forbandt på ingen måde sin kalkunsandwich med alle sine negative tanker. Men hun læste bogen ’Grain Brain’ af doktor David Perlmutter og ’The Ultramind Solution’ af doktor Mark Hyman, og indså derefter, at visse madvarer sætter gang i kroppens inflammation ligesom miljøgifte fra omgivelserne gør. Og mens nogle slår ud eller bliver oppustede, bliver andre urolige, kede af det og begynder måske ligefrem at få selvmordstanker. Ifølge Mark Hyman fører disse reaktioner på føden eller på skjulte allergener til det han kalder ’hjerne allergi’ eller ’allergiske reaktioner i kroppen som giver inflammation i hjernen’.

6. Kaffe

Mange af os opfatter kaffe som lidt af en redningsplanke, når vi trænger til en opstrammer eller en lille tænkepause.

Men det kan også gøre det modsatte. Therese Borchard drak kaffe uden at skænke sammenhængen en tanke indtil hun læste bogen ’Caffeine Blues’ af doktor Stephen Cherniske, som kalder kaffe vores ’nummer et drug’. Han mener, det er helt basalt, at når man har været ’oppe’ må man også komme ned. Hvis du har oplevet et kick ved at få en espresso, må du også opleve nedturen bagefter. Du forbinder det nok bare ikke med den angst og depression du måske føler timer efter. Men din krop gennemgår en afgiftningsproces, og for følsomme mennesker, kan denne afgiftning betyde tårer, rysteture, panikanfald og andre former for abstinenslignende tilstande.

 

 

 

 

Tags: depression, blodsukker, d-vitamin, stofskiftet