Penge-mennesker har større risiko for depression

Hvis du er et materialistisk anlagt menneske, er din risiko for at blive deprimeret større end for andre, der ikke går så meget op i ting og penge.

Vi kender alle de typer, der absolut må have den seneste smartphone og det lækreste tøj. De higer efter nye materielle ting hele tiden, men de bliver måske alligevel ikke glade, når de får dem.

Eller de bliver kun glade i kort tid, inden misundelsen og nye behov opstår.

Ny forskning viser, at materialister er mere udsatte for at blive deprimeret. De lever simpelthen et utilfredsstillende liv.

Ifølge et hold forskere, som har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet Personality and Individual Differences,  har materialistisk indstillede personer sværere ved at føle sig taknemmelige for det de har, hvilket får dem til at være kede af det og føle sig dårligt tilpas.

Ledende forsker Jo-Ann Tsang, der er associeret professor i psykologi og neurovidenskab ved College of Arts og Sciences ved Baylor University i Waco, Texas, forklarer, at taknemmelighed er en positiv følelse, som handler mere om andre mennesker end om en selv.

Tilfredshed med livet

”Tidligere forskning, som både vi og andre har foretaget, har påvist, at mennesker er motiveret til at hjælpe andre. Vi er sociale dyr, og at fokusere på andre mennesker på en positiv måde er godt for vores helbred,” siger Jo-Ann Tsang.

Men matialisme er åbenbart hverken godt for helbredet eller for den mentale sundhed. Forskerne siger, at mennesker, som er meget materialistiske, har tendens til at være selvoptagede. De er mere tilbøjelige til at fokusere på, hvad de ikke får. Og de er ikke i stand til at være taknemmelige for, hvad de har, om det så er deres familie, et dejligt hus eller et godt job.

Undersøgelsen er baseret på forsøg med 246 personer, der studerede marketing på et universitet og som i gennemsnit var 21 år.

Alle deltagerne blev bedt om at udfylde et 15 minutter lang online undersøgelse, hvor de fik målt deres grad af materialisme og behov for at få tilfredsstillet deres behov, deres evne til taknemmelighed og deres tilfredshed med livet.

Som forskerne havde forventet, viste undersøgelsen, at de, der kun i ringe grad følte taknemmelighed og var meget fokuserede på at få tilfredsstillet deres behov, var mere materialistiske og samtidig mindre tilfredse med deres liv.

Medforfatter på undersøgelsen James Roberts fra Baylour University’s Hankamer School of Business siger, at  det faktum, at vi som mennesker er i stand til at indrette os på omstændighederne, måske forklarer, hvorfor materiel velstand ikke er det samme som glæde og tilfredshed.

”Vi bliver ikke gladere i takt med at vi samler flere og flere ejendele. Vi højner simpelthen bare niveauet af vores forventninger,” siger han.

”Det nye store hus bliver bare grundlaget for vores ønske om et endnu større hus. Vi fortsætter med at købe mere, men vi kommer ikke tættere på at opleve glæden. Vi løber bare hurtigere i ’forbrugs-musehjulet’,” siger James Roberts.

 

Tags: penge, depression, økonomi, misundelse