Råd bod på dine synder og tilgiv nemmere dig selv

Mænd finder det lettere at tilgive sig selv for at have såret en anden, hvis de gør det godt igen med en gave eller en dybfølt undskyldning. Kvinder har lidt sværere ved at tilgive sig selv.

Det viser resultaterne af to undersøgelser fra Baylor University i Waco, Texas, offentliggjort i Positive Psychology.

Den ene undersøgelse omfattede 269 deltagere, der mindedes tidligere synder - som at have været utro, at have såret nogen fysisk, have spredt rygter og sladder eller afvist nogen - de havde begået i deres liv. 

I den anden undersøgelse blev 208 mennesker spurgt om en hypotetisk handling.

Deltagerne i den første undersøgelse blev udspurgt om:

  • Om de har tilgivet sig selv for en egentlig synd
  • Om de havde prøvet at undskylde eller at bede om tilgivelse
  • Hvor meget de følte den anden person havde tilgivet dem
  • Hvor meget de så selv-tilgivelse som moralsk passende

Jo mere deltagerne gav udtryk for at de havde undskyldt eller søgt tilgivelse, des mere syntes de at det var i orden at tilgive dem selv.

Tilgivelse af dem selv blev også gjort lettere, hvis deltagerne havde fået tilgivelse fra de mennesker, de havde krænket eller såret.

Bodsgang betød mindre for kvinder

Men der var en bred variation i de typer af synder, som deltagerne havde begået, så den anden undersøgelse blev lavet for yderligere at afprøve deres hypoteser.

Her blev deltagerne spurgt om en hypotetisk situation, hvor de skulle forestille sig, at de undlod at tage skylden for en handling, der forårsagede en vens fyring.

Denne undersøgelse viste lignende resultater som det første eksperiment, selvom en andens tilgivelse betød mindre for om deltageren tilgav sig selv eller ej.

Samlet set viste forskningen dog, at jo mere alvorligt man havde såret en anden og jo mere skyldig deltagerne følte sig, des mindre sandsynligt var det at de ville tilgive sig selv. Men at gøre det godt igen kunne hjælpe synderne med at reducere deres følelse af skyld.

Interessant nok viste det sig at kvinder var mindre tilbøjelige til at tilgive sig selv end mænd.

"Kønsforskellen er interessant, selv om den i absolutte tal ikke er stor. Imidlertid har en række undersøgelser gennem årene vist kønsforskelle i evnen til at tilgive sig selv. Men fordi forskellene ikke er store har der ikke været forsket særligt meget i det. Det kan være et væsentligt emne for fremtidig forskning," siger Thomas Carpenter, der er en af undersøgelsens forfattere og mener, at den er vigtig for forståelsen af det moralsk ansvars betydning for at vi kan tilgive os selv.

"Tanken er, at ved at forsøge at gøre det rigtige, at gøre en slags bod, hjælper os til at blive mere afbalanceret og giver os moralsk tilladelse til at give slip. Vi antager, at folk rent faktisk ville se det som mindre moralsk, at tilgive sig selv hvis de ikke havde søgt at gøre det godt igen først. Med andre ord havde vi mistanke om, at folk rent faktisk tilbageholder selv-tilgivelse, indtil de har haft en chance for i det mindste at forsøge at gøre tingene godt igen."

Begge undersøgelser tyder på, at vores moral faktisk er ret vigtig for vores evne til at tilgive os selv.

 

 

Tags: utroskab, forræderi, moral, tilgivelse, syndsforladelse, bod