Pille kan helbrede fobier på få minutter

Lider du af frygt for edderkopper eller har andre fobier, så kan du måske om få år blive helbredt for din angst med en indsprøjtning eller pille.

En enkelt dosis af et almindeligt stof mod hjertekar-sygdomme kan nemlig tilsyneladende på få minutter reducere i hvert fald nogle fobier.

En ny undersøgelse viser en umiddelbar reduktion i frygten for edderkopper efter to minutter, hvor deltagere blev stillet overfor deres frygt, efterfulgt af en enkelt dosis .

De fleste adfærdsterapier mod fobier kræver ellers mange sessioner for at reducere angst eller fobier over for ting eller tilstande. Den nye metode vil derfor kunne spare fobikere både tid og penge.

Den overraskende metode bygger videre på begrebet "rekonsolidering", som for 15 år siden blev opdaget af ​​Dr. Joseph LeDoux. Han opdagede, at når fundamentalt styrkes eller svækkes.

Dette gennembrud skete ved hjælp af et lægemiddel, som blev givet for at slette mindet om en frygtelig oplevelse. Det er siden overvejet brugt i forbindelse med voldtægt og PTSD. Men denne form for bevidst skabt hukommelsestab er hidtil kun blevet overbevisende brugt mod frygt skabt i laboratoriet hos dyr og hos raske deltagere.

I den nye undersøgelse rekrutterede forskere fra afdelingen for klinisk psykologi på Amsterdam universitet 45 frivillige, der havde en fobi overfor edderkopper. Deltagerne blev i kort tid udsat for en tarantel og derefter tilfældigt udvalgt til enten at modtage en enkelt dosis propranolol, der er en betablokker til behandling af forhøjet blodtryk og hjertesygdomme, eller placebo.

Resultaterne viste, at deltagerne, der fik propranolol, drastisk reducerede deres behov for at undgå eddekopper og øgede deres accept af edderkopper, en effekt, der varede i et år ..

"Her viser vi for første gang, at et amnesifremkaldende lægemiddel givet i forbindelse med hukommelses reaktivering ændrede edderkoppefrygt i det virkelige liv. Denne nye behandling er mere som kirurgi end terapi," siger dr. Merel Kindt, der har lavet forsøget i samarbejde med dr. Marieke Soeter.

"I øjeblikket får patienter med angstlidelser og PTSD kognitiv adfærdsterapi eller daglig indtagelse af medicin med en gradvis (og ofte midlertidig) reduktion af symptomer," tilføjer Kindt.

"Vores indgriben indebærer en enkelt, kort intervention, der fører til et pludseligt, væsentligt og varigt tab af frygt."

Forskerne erkender, at der er behov for mere forskning for at finde ud af om metoden fungerer i forbindelse med andre og mere problematiske fobier eller angst. Men som Dr. John Krystal, redaktør for Biological Psychiatry, kommenterede: "Denne elegante undersøgelse kan være en måde at fremskynde behandlingen af ​​angst."

Faktisk kan resultater i sidste ende føre til en ny behandlingmetode, der sletter den følelsesmæssige effekt af intense frygtminder, hvilket ville betyde et sandt paradigmeskift for psykoterapi.