Graviditets-hjerne gør kvinder mere følsomme fordi hjernen forbereder sig på at knytte bånd til den nyfødte.

Graviditets-hjerne: Mere aktivitet i højre hjernehalvdel

Når kvinder får graviditets-hjerne og bliver mere følelsesmæssige, så er det faktisk til at måle i hjernen.

En ny engelske undersøgelse viser nemlig at gravide kvinder har øget aktivitet i det område af hjernen, der er relateret til følelsesmæssige færdigheder, som de skal bruge for at knytte bånd til deres babyer.

Undersøgelsen fra University of London blev præsenteret på British Psychological Societys årlige konference d. 7. maj og viste, at gravide kvinder bruger den højre side af hjernen mere end nye mødre gør, når de ser på ansigter med følelsesladede udtryk.

"Vores resultater giver os en betydelig indsigt i det fænomen, der kaldes graviditets-hjerne og som gør en kvinde mere følsom under graviditeten," siger Dr. Victoria Bourne fra universitetets Institut for Psykologi på Royal Holloway.

"Resultaterne tyder på, at der sker ændringer i hvordan hjernen bearbejder følelsesmæssige ansigtsudtryk, der sikrer, at mødre er neurologisk parate til at knytte bånd med deres babyer ved fødslen."

Forskerne undersøgte den neuropsykologiske aktivitet hos 39 gravide kvinder og nybagte mødre, mens de kiggede på billeder af voksne og baby ansigter med enten positive eller negative udtryk.

Resultaterne viste, at gravide kvinder brugte højre side af deres hjerne mere end nye mødre, især når de skulle behandle positive følelser.

Undersøgelsen benyttede den såkaldte kimære ansigter test, som bruger billeder fremstillet af den ene halvdel af et neutralt ansigt kombineret med den ene halvdel af et følelsesmæssig ansigtudtryk for at se, hvilken side af deltagernes hjerner, der blev brugt til at behandle de positive og negative følelser.

"Vi ved fra tidligere forskning, at gravide kvinder og nybagte mødre er mere følsomme over for følelsesmæssige udtryk, især når de ser på spædbørns ansigter. Vi ved også, at nye mødre, der har symptomer på fødselsdepression undertiden fortolker deres barns følelsesmæssige. udtryk mere negativt end de egentlig er.

"At klarlægge de neuropsykologiske processer, der kan underbygge disse ændringer er et vigtigt skridt i retning af at forstå, hvordan de kan påvirke en mors knytning til sit barn," siger Dr. Bourne.

 

 

Tags: hjernen, følelser, graviditet