Stress påvirker muligvis nogle hormoner, der styrer testosteron- og sædproduktionen.

Stress kan gøre mænd infertile

Stress kan ikke bare få dig til at miste overblikket, men kan også medføre infertilitet og blokere for mænds evne til at få børn.

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Fertility and Sterility, hvor forskere fra Columbia University’s Mailman School of Public Health i New York og Rutgers School of Public Health i Piscataway, New Jersey har undersøgt om stress kan påvirke sædens kvalitet.

Tidligere undersøgelser har påvist en sammenhæng mellem stress og en række helbredsproblemer som hjertesygdomme, astma, fedme og depression. Også stress og kvinders fertilitet har været i fokus. Men dette er første gang forskere ser på mænds reproduktion og stress.

I følge American Society for Reproductive Medicine er mændene i 40 pct. af tilfældene den eneste årsag til problemerne, når et par er ufrivilligt barnløst. 

Hovedårsagen til mænds infertilitet er abnormiteter i sæden, hvilket bl.a. betyder lav sædproduktion eller misdannede sædceller. Disse problemer kan opstå på grund af, at testiklerne ikke er faldet ned i pungen eller manglende evne til udløsning, som igen fører til abnormiteter i sæden på samme måde som livsstilen kan gøre det.

Forskerne fra Columbia University undersøgte i perioden fra 2005 til 2008 193 mænd i alderen fra 38 til 49 år. Mændene blev bedt om at gennemføre en række tests, som på flere måder skulle måle deres stressniveau, bl.a. hvor stressede de var på arbejde, om de havde oplevet større, stressende livsbegivenheder og om de i det hele taget oplevede sig stressede.

Usikker på sammenhængen

Derudover skulle mændene aflevere sædprøver. Og ved at bruge kendte metoder til at teste mændenes fertilitet, analyserede forskere fra University of California sædens koncentration, styrke og evne til at bevæge sig.

Og forskerne fandt ud af, at mænd, som inden for det seneste år havde oplevet to eller flere stressende episoder i deres liv, havde en lavere sædkvalitet sammenlignet med mænd, som ikke havde oplevet noget særligt stressende. De noterede sig derudover, at forskellen stadig var der, selv når forskerne tog højde for andre faktorer, som kunne påvirke sædens evner sådan som alder, arvelighed og andre helbredsproblemer.

Selvom stress på arbejdspladen ikke direkte påvirkede sædens kvalitet, så fandt forskerne, at dem, der havde oplevet belastninger på jobbet, havde lavere niveauer af testosteron i sæden, hvilket igen påvirker evnen til at få børn.

Derudover fandt de ud af, at uanset stressniveauet, så havde arbejdsløse mænd lavere sædkvalitet end dem, der havde et arbejde.

Forskerne kan ikke præcist sige, hvordan stress påvirker sædens kvalitet, men de har nogle teorier. Bl.a. siger de, at stress kan aktivere de hormoner, der hedder glukokortikoider og som påvirker forbrændingen af kulhydrater, fedt og proteiner – hvilket kan reducere testosteronniveuaet og sædproduktionen.

 

 

Tags: stress, fertilitet