Har du tjekket temperaturen, når du gaber. Ifølge den nye forskning gaber vi oftere, hvis hjernen har brug for at blive kølet ned.

Derfor har din hjerne godt af at du gaber

Det har indtil nu været det almindelige opfattelse at gaben har til formål at øge ilttilførslen, men det udelukker ny forskning.

Forskere fra SUNY College i Oneonta, USA universitetet i Wien, har nemlig konstateret at gaben ikke øger blodets iltindhold. Istedet mener de at gaben har til formål at afkøle hjernen.

Søvncyklus, hyperaktivitet i hjernebarken og stress er alle forbundet med udsving i hjernens temperatur. Gaben medvirker til at holde hjernens temperatur i balance og i optimal homeostase.

Og derfor bør det også være nemt at forhindre gaben ved at sænke temperaturen. Forskerne forestiller sig, at gaben kun sker inden for et specifikt temperaturområde.

Forskere fra universitetet i Wien har testet denne tese ved at måle smitsom gabende frekvenser hos fodgængere udendørs i Wien både om vinteren og sommeren, og derefter sammenlignet deres resultater med en identisk undersøgelse i det tørre klima i Arizona, USA. Det skete ved at lade fodgængere se på en serie af billeder af menneskers gaben og registrere hvor meget gaben det medførte hos dem selv.

Resultaterne viste, at folk i Wien gabte mere om sommeren end om vinteren, mens folk i Arizona gabte mere om vinteren end om sommeren. Det viste sig, at det ikke var årstiderne og heller ikke dagenes længde, der var årsagen, men at gaberiet smittede hvis den omgivende temperatur lå omkring 20 grader celsius.

Mindre gaberi ved høje og lave temperaturer

Til gengæld smittede gaberiet mindre når temperaturerne var relativt høje på omkring 37 grader om sommeren i Arizona eller hvis den var nede omkring frysepunktet om vinteren i Wien.

Hovedforfatter Jorg Massen forklarer, at gabning ikke har nogen funktion, når omgivelsestemperaturen er lige så varm som hjernen og ikke er nødvendig eller måske endda skadelige, når det fryser.

Selv om den meste forskning om smitsom gaben viser at der er elementer af sympati og følelsesmæssig sammenhæng, føjer den nye undersøgelse sig til flere forskningsresultater, der tyder på, at både spontan og smittende gaben er involveret i reguleringen af ​​hjernens temperatur. 

Til gengæld medvirker afkølingen af ​​hjernefunktioner til at forbedre hjernens aktivitet og mental effektivitet. Forskerne bag den nye undersøgelse mener derfor at smitsom gaben har til formål at sikre en større mental årvågenhed i en gruppe.

 

Kilde

Jorg J.M. Massen, Kim Dusch, Omar Tonsi Eldakar, Andrew C. Gallup. A thermal window for yawning in humans: Yawning as a brain cooling mechanism.Physiology & Behavior, 2014; Abstract

 

Tags: hjernen, søvnproblemer, søvn, gaben