Mollii-dragten giver kroppen elektrisk stimulation til at lette spændinger og spasmer. Resultatet er mindre smerteopfattelse og øget mobilitet . Foto: KTH Royal Institute of Technology

Klædt på til behandling af hjerneskader

Mollii hedder en elastisk heldragt, der kan hjælpe mennesker med spændinger og spasmer på grund af f.eks. sklerose eller Parkinsons.

Den specialdesignede elastiske heldragt er udstyret med elektroder, der reducerer smerter og øger mobiliteten ved hjælp af elektriske impulser.

Ideen stammer fra en svensk kiropraktor, Fredrik Lundqvist, der arbejdede med rehabilitering af hjerneskadede patienter. Sammen med firmaet KTH har han udviklet dragten, der er designet med almindelig badedragtmateriale, hvor elektroder er placeret på de store muskler-områder.

Batteridrevet strøm sendes via sølvtråde til 58 elektroder på indersiden af tøjet, hvilket stimulerer hele 42 forskellige muskler, afhængig af patientens behov.

Batterier er placeret i en lille kontrolboks monteret på linningen.

"Ideen er, at tøjet skal bruges et par timer tre gange om ugen og effekten forventes at vare i op til to dage," siger Lundqvist.

Brugerne opfordres til at bevæge og strække sig under behandlingen.

"For at forbedre livskvaliteten for patienten kan vælge at benytte Mollii før de skal på arbejde, skole eller en social begivenhed. Det gør det muligt for kroppen at fungere så godt som muligt, når det virkelig er nødvendigt," siger han.

Øget mobilitet for lammede

Beklædningsgenstanden har vist sig at være yderst effektiv i patient undersøgelser udført i samarbejde med en ph.d.-studerende på Stockholms Karolinska Institute, fortæller Lundvist.

"Alle deltagerne i undersøgelsen siger, at de har oplevet forbedringer af deres smerte- eller spændingsniveauer og livskvalitet," siger han.

Apopleksipatienter med lammelse i den ene side har vist sig at få øget mobilitet i spastiske lemmer, idet de gik bedre, og deres arme og hænder fungerede bedre efter behandlingen.

"Som en bonus sover patienterne ofte bedre, og deres synkeevner og tale blev forbedret med Mollii," siger Lundqvist.

Mollii er en godkendt CE mærket medicinsk udstyr, men uafhængige kliniske forsøg er endnu ikke blevet udført. Men selskabet bag behandlingen , Inerventions har lanceret en videnskabelig undersøgelse af den kliniske effekt af tøjet i samarbejde med Sveriges Rehab medicinske klinikker. Lundqvist siger, at resultaterne bør komme næste år.

I dag Mollii er tilgængelig via det svenske sundhedssystem som et personligt redskab ordineret af fysiske eller ergoterapeuter. Og tøjet kan også købes direkte fra Inerventions .

Prisen er omkring EUR 5.600 for to års garanteret spasticitetsbehandling. Hvis dragten i løbet af denne tid bliver for lille , kan patienten skifte til en ny uden ekstra omkostninger.

I Danmark er tøjet allerede støttet med kommunale midler til behandling af nerveskader, baseret på anbefalinger fra en fysioterapeut .

 

 

 

Tags: smerter, sklerose, Parkinsons, spændinger