Har du ligget vågen den halve nat skal politiet ikke forvente at du er det perfekte vidne.

Søvnmangel giver falsk hukommelse

Hvis du får for lidt søvn, har du tilsyneladende en større risiko for at skabe falske minder.

I forvejen findes masser af videnskabelig bevis på dårligere tankevirksomhed, hvis man sover mindre end otte timer. 

Men psykologer har ønsket at dokumentere effekten direkte på hukommelsen, og det er nu sket.

Forsker i psykologi Steven Frenda fra University of Californien siger, at han i løbet af årene har oplevet, at hver gang han selv havde en dårlige nattesøvn, blev hans hukommelse mere tåget. Og det blev ved indtil han fik ordentlig søvn igen.

Han og hans forskningskollegaer fandt ud af, at en gruppe forsøgspersoner med søvnmangel, som de bad om at se på fotografier af en begået forbrydelse, var mere tilbøjelige til at huske forkerte detaljer på fotografiet end dem, der havde sovet tilstrækkeligt.

Detaljerne var opfundet af forskerne og der var lagt fælder ud for deltagerne i forsøget. F.eks. kunne der være en tekst, som sagde, at tyven puttede en stjålen pung i hans bukselomme, mens fotografiet faktisk viste, at han puttede den i sin jakkelomme.

Forsøget blev gennemført med 104 studerende, som blev delt op i fire grupper. Deltagerne i den ene gruppe fik vist en række fotos lige så snart de ankom til laboratoriet. Denne gruppe fik lov til at sove, mens deltagere i den anden gruppe skulle holde sig vågne hele natten.

Problematisk for retssager

I to andre grupper gjorde forskerne tingene i den modsatte rækkefølge – de lod deltagerne enten sove eller ikke sove hele natten, hvorefter de viste dem fotos af en forbrydelse.

Forskerne fandt, at de deltagere, som havde fået for lidt søvn inden eksperimentet, var mere tilbøjelige til at finde på falske detaljer på billederne, fordi de var blevet snydt af teksten. Men dem, der så på fotos før de fik en søvnløs nat var dog ikke mere tilbøjelige til at opfinde ting, end dem, der fik tilstrækkeligt med søvn.

Forskerne siger, at deres resultater kan have betydning for retssager.

”Ny forskning har antydet, at antallet af mennesker, som gennemsnitligt får for lidt søvn, og som direkte lider af kronisk søvnmangel, er stigende,” siger Steve Frenda.

”Vores resultater kan have implikationer på troværdigheden af øjenvidneberetninger, hvis de kommer fra mennesker, der igennem længere tid har fået for lidt søvn.”

Resultaterne er offentliggjort i Psychological Science.

 

 

 

Tags: hukommelse, søvnproblemer, forbrydelser