Ja, hvor gammel var det nu du var da du mistede din yndlingsbamse. Noget tyder på at du måske var yngre end du tror.

Måske kan du huske længere tilbage end du tror

De tidligste barndomsminder kan være ældre end vi rent faktisk tror. Det tyder i hvert fald forsøg i USA og Canada, hvor forskere med mellemrum har spurgt børn om deres tidligste barndomsminder.

Undersøgelsen viste at jo ældre børnene blev jo ældre var de også på det tidspunkt hvorfra mindet stammede.

Forskere fra Cornell University i New York og Memorial University of Newfoundland i Canada stillede 4 til 13-årige en række spørgsmål: 

"Du ved, at nogle børn kan huske ting, der skete for dem, da de var meget små. Hvad er den første ting, du kan huske? Hvor gammel var du på det tidspunkt?" 

Forskerne vendte derefter tilbage et år eller to senere for igen at spørge om de tidligste erindringer - og i hvilken alder børnene var, da begivenheden fandt sted. 

"Den skønnene alder de tidligste barndomsminder er ikke så nøjagtige som hvad det er almindeligt antaget," siger Qi Wang fra Cornell University og Carole Peterson fra Memorial University of Newfoundland, der har fået offentliggjort deres undersøgelse i tidsskriftet Developmental Psychology.

"Ved at bruge børns egne aldersestimater som reference, fandt vi, at hukommelsens datering flytter sig til senere aldre, når de selv bliver ældre."

Barndomsamnesi er et udtryk for vores manglende evne til at huske begivenheder fra vores første år af livet. Indtil nu har kognitive psykologer anslået den såkaldte barndomsamnesi til 3,5 år - altså den gennemsnitlige alder for vores tidligste hukommelse.

Tror de var ældre

Men børn, der for eksempel oprindeligt besvarede spørgsmålet med "Jeg tror, ​​jeg var 3 år gammel, da min hund faldt gennem isen," viste sig et eller to år senere at rykke begivenheden til et tidspunkt hvor de var gennemsnitligt ni måneder ældre.

Og det får Wang og Peterson til at sætte spørgsmålstegn ved 3,5 års starten for barndomsamnesi.

"Det samme kan være tilfældet for voksnes tidligste barndomsminder," siger Qi Wang.

"Vi kan alle huske nogle begivenheder fra vores barndom. Når vi forsøger at rekonstruere tidspunktet for disse begivenheder, kan vi fremdatere dem til at være nyere end de faktisk var - som hvis vi ser på de begivenheder gennem et teleskop. Selv om ingen af ​​os kan huske begivenheder på dagen for vores fødsel kan barndomsamnesi begynde noget tidligere end de generelt accepterede 3,5 år."

Forældre kan hjælpe, fordi de har flere spor (f.eks hvor de boede , hvad deres børn så ud på tidspunktet for begivenhederne) til at sætte deres børns erfaringer ind i en tidslinje. Når du for eksempel bliver spurgt "Hvor gammel var Mikkel da Anton faldt gennem isen?" tog de mindre fejl end Mikkel gjorde. Alligevel har forældrene også problemer med deres tidsfornemmelse.

Den eneste måde at løse det på er at finde dokumenterede beviser - for eksempel en forælders dagbog eller en avis med Antons mindeværdige redning.

 

 

Tags: langtidshukommelse, børn, hukommelse, barndomserindringer, minder