Forsøg viser at kvinder i forhold til mænd er de rene blæksprutter.

Kvinder ER bedre til at multitaske

Ja, det kommer jo ikke som en overraskelse for os selv, men nu har forskerne - mandlige - også bevist det. Kvinder er bedre til at multitaske.

Det er en gammelkendt sandhed at kvinder er bedre til at holde flere bolde i luften, mens mænd har svært ved at koncentrere sig om mere end ting ad gangen.

Men det har knebet med undersgelser, der kunne bakke den almindelige opfattelse op, men det har et team af forskere fra universiteterne i Hertfordshire, Glasgow og Leeds gjort noget ved og har netop offentliggjort deres resultater i BMC Psychology. Og den er god nok: Kvinder er bedre til multitasking.

"Vi har alle hørt historier om at mænd ikke er i stand til at multitaske og kun kan fokusere på én ting ad gangen. Og også historier om kvinder, der er i stand til at håndtere flere aktiviteter på samme tid," siger Keith Love, der er professor i kognitiv neuropsykologi ved University of Hertfordshire.

"Gennem to eksperimenter målte vi folks evne til at udføre flere opgaver enten på samme tid eller meget hurtigt efter hinanden. Og resultaterne viste, at kvinder var markant bedre til begge typer multitasking."

I det første forsøg deltog 120 mænd og 120 kvinder i en computer-baseret udfordring designet til at måle deres evner til at skifte mellem opgaver. Deltagerne udførte to opgaver separat før de blev bedt om at udføre dem begge i samme test.

Selvom mænd og kvinder udførte de forskellige opgaver med samme hastighed og præcision, var mænd langsommere end kvinder til de blandede opgaver. Kvinders svar blev omkring 61 procent langsommere, mens mænds svar blev syvoghalvfjerds procent langsommere - hvilket tyder på, at kvinder har en fordel i forhold til mænd i denne type multitasking.

Kvinder bedst til planlægning og...

I det andet forsøg blev en anden gruppe på 47 mænd og 47 kvinder testet for at måle deres svar på multitasking i mere almindelige opgaver, der mindede om det virkelige liv.

Inden for en bestemt tidsfrist, blev de bedt om at skitsere, hvordan de ville gennemsføre en eftersøgning af et sæt tabte nøgler i et område, og desuden finde restaurant symboler på et kort over byen Philadelphia (for at teste deres daglige opmærksomhedniveau) og derudover løse simple matematiske spørgsmål.

Opgaverne var udvalgt til at teste deres planlægning og strategiske evner, deres opmærksomhed og bearbejdning af simple oplysninger under tidspres.

Det blev overladt til deltagerne selv at beslutte, hvordan de ville dele tiden mellem de enkelte opgave, og de fik også at vide, at de kunne forvente en opringning på et tidspunkt i løbet af testen - som de kunne vælge at besvare eller ej. Hvis de svarede telefonen, blev de stillet en række yderligere spørgsmål om almen viden oveni de andre opgaver.

I denne serie af tests, scorede kvinder betydeligt højere på nøgle-eftersøgningeen - hvilket tyder på, at de er bedre til opgaver, som kræver et højt niveau af kognitiv kontrol, især planlægning, overvågning og inddæmning.

Samlet set understøtter resultaterne af begge eksperimenter forestillingen om, at kvinder er bedre til at multitaske end mænd. Imidlertid er det nødvendigt med yderligere forskning for at forklare præcis hvorfor kvinder synes at være bedre til at multitaske.

 

 

 

Tags: multitaskning, kønsforskelle