Patienter, der har overlevet brystkræft, kan påvirke deres kromosomer med mindfullness og dermed måske deres overlevelseschance.

Mindfulness kan forbedre overlevelsen efter brystkræft

Mindfulness viser sig at kunne påvirke kroppen på kromosom-niveau og forbedre overlevelsen hos brystkræft-patienter.

Det viser en ny canadisk undersøgelse fra  University of Calgary, hvor forskere har sammenlignet længden på såkaldte telomerer hos overlevende brystkræftpatienter.

Telomerer sidder som plaststykket for enden af et snørebånd og beskytter kromosomerne mod at forvitre. Med årene bliver telomererne kortere og kortere, hvilket synes at have sammenhæng med aldring af celler og adskillige sygdomstilstande.

Men ifølge den nye undersøgelse kan mindfulness og støttegrupper begrænse forkortelsen af telomererne sammenlignet med personer, der ikke gør noget for mentalt at forholde sig til deres sygdom efter at de er blevet erklæret kræftfrie.

"Vi ved allerede, at psykosociale interventioner som mindfulness kan hjælpe dig mentalt, men nu har vi for første gang bevis for, at de også kan påvirke centrale aspekter af din biologi," siger dr. Linda E. Carlson, der er chefforsker på undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer. 

"Det var overraskende, at vi kunne se nogen forskel i telomerlængde på kun tre måneder," siger Dr. Carlson. 

Undersøgelsen er baseret på 88 brystkræft overlevende, der havde afsluttet deres behandlinger mindst tre måneder tidligere. Deres gennemsnitlige alder var 55 og de ​​fleste deltagere havde afsluttet behandlingen to år før. Deltagerne skulle også have haft markante følelsesmæssige problemer. 

 

De deltog i otte ugentlige, 90-minutters gruppemøder, hvor de fik instruktion i mindfulness meditation og blid Hatha yoga. Deltagerne blev også bedt om at praktisere meditation og yoga hjemme 45 minutter dagligt. 

I støttegruppen mødtes deltagerne 90 minutter ugentligt i 12 uger, og blev opfordret til at tale åbent om deres bekymringer og deres følelser. Målene var at opbygge gensidig støtte og få kvinderne til at udtrykke en lang række af både vanskelige og positive følelser, snarere end at undertrykke eller udskyde dem. 

Livsændrende

Deltagerne, der tilfældigt var valgt til kontrolgruppen deltog kun i ét seks timers langt stressmanagement seminar. 

Alle undersøgelsens deltagere fik deres blod analyseret og telomerlængde målt før og efter undersøgelsen. 

Forskerne påviste en kortvarig effekt af disse forsøg på telomerlængde i forhold til kontrolgruppe, men det vides ikke om virkningerne er varige. 

Yderligere forskning må vise om de psykosociale forsøg har en positiv indvirkning ud over de tre måneder, siger dr. Carlson. 

En af deltagerne i mindfulness-gruppen, Allison McPherson, blev diagnosticeret med brystkræft i 2008 og siger, at hendes erfaring med mindfulness har været livsændrende. 

"Jeg var skeptisk i starten, og troede, det var en gang hokus-pokus", siger McPherson, som gennemgik et helt år med kemoterapi og talrige operationer. 

"Men nu praktiserer jeg mindfulness i løbet af hele dagen, og det har mindet mig om at være mindre reaktiv og venligere mod mig selv og andre." 

En anden af deltagerne fra mindfulness-gruppen, Deanne David, siger også at det har gjort en enorm forskel for hende.

"Jeg tror, ​​at folk, der bliver inddraget i deres egen kræft-rejse vil have gavn af at lære mere om mindfulness og at have kontakt med andre, der går igennem de samme ting."

"Yderligere forskning er nødvendig for bedre at kvantificere disse potentielle sundhedsmæssige fordele, men det er en spændende opdagelse og opmuntrende nyt," siger dr. Carlson. 

 

Tags: mindfulness, brystkræft, telomerer