Skyldfølelse kan forpurre din slankekur

Det er muligt at skyldfølelse kan få dig til at gøre det rigtige i nogle forbindelser. Men det kan også gøre det modsatte. Skyldfølelse viser sig nemlig måske at være fedende. 

Skyld og skam er ikke rare følelser. Og når det handler om at tabe sig, så viser et nyt studie, at følelsen af skyld faktisk kan forhindre dig i at nå dit mål.

Forskere ved University of Canterbury har fundet ud af, at mennesker, som forbinder det at spise en chokoladekage med skyldfølelse, har mindre kontrol med deres spisevaner og er dårligere til at holde vægten nede henover en periode på halvandet år.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Appetite, involverede 300 voksne i alderen fra 18 til 86 år. Deltagerne blev spurgt, om de forbandt chokoladekage med skyld eller med fornøjelse. Det viste sig, at 73 pct. af deltagerne forbandt kagespiseriet med glæde og fornøjelse, mens 27 pct. forbandt det med skyld.

Kage-fornøjelse

Forskerne fandt ud af, at dem, som følte skyld i forbindelse med at spise et stykke chokoladekage, faktisk ikke havde klarere intentioner om at spise sundere end dem, som bare nød kagen og forbandt den med fornøjelse.

Dem, der havde ønsker om at tabe sig og som forbandt kagespiseriet med skyld havde mindre held med at tabe sig over tre måneder, sammenlignet med dem, der også ville tabe sig, men som nød kagen uden skyldfølelse.

Noget mad er mere forbundet med skyld end andet. I 2009 viste hollandske forskere i et studie offentliggjort i samme tidsskrift, at slik og is var forbundet med den største skyldfølelse blandt unge kvinder. Følelsen af skyld var også mere almindelig når det drejede sig 

 

Tags: skyldfølelse, fedme, slankekur