Mænd kan ikke tåle konens succes
Når kæresten eller konen lykkes med noget socialt eller f.eks. på jobbet, så kniber det for mandens opfattelse af sig selv. Især, hvis han har mindre succes.
Mænd har tendens til at have det rigtig dårligt med sig selv, når deres koner eller kærester får succes.
Deres selvfølelse og selvværd skranter i stedet for at de soler sig i, hvad partneren har opnået, sådan som kvinder ellers kan.
Sådan lyder konklusionen ved et studie offentliggjort i Journal of Personality and Social Psychology.
Gennem en række sociale eksperimenter viste det sig, at mænds underbevidste selvtillid hurtigt går i smadder, når deres partner får succes med en opgave, også selv om de slet ikke konkurrerer indbyrdes om opgaven.
”Det virker sandsynligt, at en mand føler sit truet af, at hans kæreste overgår ham i noget de foretager sig sammen,” siger lederen af forskningen Kate Ratliff, der er assisterende professor i psykologi ved University of Florida.
Succes smitter
”Men denne forskning giver bevis på, at mænd automatisk oversætter deres partners succes til at være deres egen fiasko, selv når de ikke direkte konkurrerer med partneren,” siger hun i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen ved American Psychological Association.
Samtidig viste det sig, at en mands succes ikke har nogen indflydelse på en kvindes selvtillid.
”Vi erfarede, at for kvinder smittede partnerens succes nærmest af, og de fik det faktisk bedre, hvis deres partner havde succes,” sagde Ratliff, der dog understregede, at det ikke var det store spørgsmål for kvinder. De var måske mere vant til at mænd har succes.
Studiet involverede 896 personer i 5 eksperimenter, der blev udført i USA og Holland.
I det første eksperiment på University of Virgnia deltog 32 par, der tog en problemløsnings test. De fik at vide, at deres partner scorede enten i toppen eller bunden, hvilket ikke fik nogen indflydelse på, hvad deltagerne sagde, de følte med hensyn til deres egen selvtillid.
Men med hensyn til deres ubevidste selvtillid og den uudtalte følelse af deres eget værd, viste det sig, at mænd, der troede deres partner havde en topscore, havde signifikant lavere selvfølelse og selvværd end mænd, der troede, deres partner lå helt i bund.
Ikke dumme svin
Forskerne understreger, at det altså ikke er sådan, at mænd åbent siger, de har det dårligt fordi deres partner klarer sig godt. Og de bliver ikke pludselig til dumme svin overfor konen eller kæresten. Det går simpelthen bare ud over deres oplevelse af dem selv.
Resultaterne blev gentaget i et par follow-up studier i Holland, hvor ligheden mellem kønnene er stor. Ligesom de amerikanske mænd, sagde de hollandske, at de havde det helt fint med at partnerens lykkedes, men underbevidst havde de det skidt, når konen eller kæresten fik succes.
De sidste to eksperimenter blev gennemført online og involverede 657 amerikanere. Nogle af dem blev bedt om at tænke på forskellige typer af succes, f.eks. deres partners sociale succes som en charmerende vært eller deres partners intellektuelle succes med at løse en matematikopgave. Andre blev bedt om mere specifikt at tænke på et eksempel på at deres kone eller kæreste enten havde succes eller fiasko med noget, hvor de selv enten havde succes eller fiasko.
Uanset, hvordan deres egne resultater var mht. sociale og intellektuelle præstationer, havde mænd det på det ubevidste plan dårligere med dem selv, når deres partner havde succes. Og det blev helt slemt, når mændene tænkte på et tilfælde, hvor deres partner havde succes med noget de selv havde fiasko med.
Kate Ratliff gætter på, at resultaterne kan hænge sammen med mænds fokus på konkurrence, som tidligere studier har dokumenteret til at være stærkere end kvinders. Men det kan også hænge sammen med kønsroller, der forudsætter, at mænd skal være kloge og succesfulde. Når det så viser sig, at kvinder får succes, ødelægger det mænds ide om, hvordan mænd og kvinder skal være, mener hun.