Hjernen siges at være det største seksuelle organ, så det er måske ikke så mærkeligt at sex får den til at vokse - i hvert fald billedligt talt.

Sådan styrker sex din hjerne

Det hedder sig at det største seksuelle organ ikke sidder mellem benene men mellem ørerne, og nu viser ny forskning ligefrem at hjernen vokser af sex - i hvert fald mentalt. 

Sex viser sig ifølge forskerne at styrke vores langtidshukommelse, forsinke ældningsprocessen og begrænse uro og angst – blandt meget andet.

Vi ser hjernen som en slags kommandocentral, der styrer alle andre dele af vores krop. Men faktisk går påvirkningen også den anden vej. Hjernen kan arbejde for et godt sexliv, men dit sexliv kan også hjælpe hjernen.

Her er nogle af forskningens seneste bud på, hvordan sex gavner vores hjerner:

Gør sex os klogere?

Nogle vil nok mene, at sex kan få os til at tabe hovedet. Og hvis man er for fokuseret på sex, bliver man jo ikke ligefrem superskarp i hovedet.

Men sådan hænger det ikke altid sammen.

Tidligt i 2014 blev et studie offentliggjort, som et forskerhold på University of Maryland havde gennemført. Det viste, at regelmæssig seksuel aktivitet ikke bare tillod skabelsen af neuroner i hjernen, men også skærpede en kognitive funktion, hvilket potentielt hjælper os med at tænke klarere.

Davy Lin, PhD, neurolog og forsker ved NYU Langone Medical Center forklarer, at studiet foretaget på University of Maryland ikke er det første, der dokumenterer sammenhængen.

Et studie fra 2010 viste, at seksuelle oplevelser får cellerne til at vokse i hippocampus, det område i hjernen, der bl.a. styrer langtidshukommelsen. Det betyder, at sex kan forebygge hukommelsestab og demens.

Bedre end sudoku

Barry Komisaruk, PhD, og hans forskerhold ved Rutgers University har igennem 25 år studeret kvinders orgasmer. Han og hans team færdiggjorde for nylig et studie, hvor de ved hjælpe af MR-scanninger har vist, at hele 30 områder af kvinders hjerner lyser op, når de får orgasmer. Lyset i hjerneområderne repræsenterer blodstrømme, og blodet bærer næring og ilt til hjernecellerne. Dette kan helt klart føre til en sundere hjerneaktivitet.

God sex er sjovere end kryds og tværs og sudoku, men det er åbenbart også sundere for hjernen. Mens ’hjernegymnastikken’ kun stimulerer helt bestemte områder i hjernen, får sex åbenbart fut under hele 30 områder.

Holder alderen på afstand

Hormonet DHEA har fået stor opmærksomhed de seneste år og bliver kaldt ’ungdoms hormonet’. Mange, måske især amerikanere, køber DHEA på flaske i helsekostbutikker, men nu viser det sig, at det faktisk kan være risikabelt. Mayo Clinic anbefaler, at man er forsigtig, fordi høje doser nu forbindes med hjerteanfald, hjertesygdomme og metabolsk syndrom. Derfor anbefaler eksperterne, at man ikke tager DHEA som kosttilskud uden at have talt med lægen.

Men den gode nyhed er, at du naturligt kan øge produktionen af DHEA. Og det kan du med sex. 

Naturligt produceret DHEA har vist sig at øge hjernens funktion. Og ifølge et studie fra University of Wisconsin, fremmer DHEA, at cellerne vokser. Desuden styrker DHEA immunsystemet og er godt for huden.

Naturens nervepille

Kliniske studier viser, at seksuelle oplevelser begrænser angst. Når du har sex, får hjernen en skøn cocktail af hormoner og neurotransmitter, herunder blandt andet oxytocin (der kaldes kærlighedshormonet) dopamin (der er velværehormonet) og serotonin (der har beroligende effekt). Fra hjernen kommer disse hormoner ud i resten af kroppen, og dit humør ændres kraftigt. Du får med andre ord et bedre humør – og du bliver mærkbart mere afslappet.

Ifølge Daniel Amen, en kendt neuroforsker, beroliger orgasmer den samme del af hjernen, som er beroliget af antidepressiv medicin, hvilket må være årsagen til at depression er mindre almindeligt blandt mennesker, der har regelmæssig sex.

Sex eller meditation?

Kvinders hjerner er designede til at kunne multitaske, hvilket forklarer, hvorfor vi kan komme til at tænke på indkøb, en skramme i bilen, et skænderi med en kollega eller noget andet forstyrrende mens vores mand gør hvad han kan for at lægge op til sex. Alt dette ændres dog, når vi får en orgasme.

”Orgasme er en særlig form for bevidsthed,” siger dr. Barry Komisaruk. Det er et bevidsthedsniveau, hvor man føler – og ikke tænker.

Den bedste måde at få en god orgasme er at koncentrere sig om, det man foretager sig. Eller at udøve, det der så moderne hedder mindfulness. Rens hjernen og koncentrer dig om følelserne.

At have mindful sex er ikke bare godt for forholdet. Det er også godt for hjernen. Forskere ved nu, at et af hjernens områder, der påvirkes mest af en orgasme, er det samme område, der bliver påvirket af meditation.

 

 

 

Tags: hjernen, mindfulness, hukommelse, sex, DHEA