Hvilket udtryk tror du viser reel smerte? Forsøg med falske udtryk for smerte involverer typisk de samme ansigtsmuskler, man har i forbindelse med reel smerte. Der er ingen afslørende ansigtsmuskler, som kan afsløre ægte eller falsk smerte. Forskellen er i dynamikken. Det virkelige udtryk for smerte er billede B til højre.

Computer bedst til at afsløre falske smerter

Har du prøvet at slippe for en opgave eller arbejde ved at lade som som om du havde store smerter. Fremover kan ny software gøre det umuligt at lyve sig syg.

Forskere fra University of California i San Diego og University of Toronto har nemlig udviklet et program, der er bedre end mennesker til at gennemskue om smerter er ægte eller falske.

"Programmet har formået at afsløre karakteristiske dynamiske funktioner i ansigtsudtryk, som mennesker overså," fortæller medforfatter på undersøgelsen Marian Bartlett fra UC San Diego Institut for Neural Computation. 

"Mennesker er bare ikke særligt gode til at skelne mellem virkelige og fingerede smerter."

"Mennesker kan simulere ansigtsudtryk og falske følelser godt nok til at bedrage de fleste iagttagere. Computerens mønster-genkendelse har vist sig bedre til at fortælle om smerte er ægte eller forfalskede," siger professor Kang Lee fra University of Toronto, der er hovedforfatter til undersøgelsen, som er offentliggjort i Current Biology.

Forskerholdet fandt, at mennesker ikke kunne skelne virkelige fra falske udtryk for smerte bedre end ved at gætte - altså¨50-50 - og selv efter træning havde de kun forbedret nøjagtigheden til beskedne 55 procent. Computerprogrammet havde til gengæld en 85 procent nøjagtighed.

"Hos en meget social art som mennesker har ansigtet udviklet sig til at formidle mange oplysninger, herunder udtryk for følelser og smerte. Og på grund af den måde, vores hjerner er opbygget, kan folk simulere følelser, de faktisk ikke har med så stor succes, at de kan narre andre mennesker. Computeren er meget bedre til at spotte de subtile forskelle mellem ufrivillig og frivillige ansigts bevægelser," siger Kang Lee.

Afslørende mund

Det mest afslørende forfalskede ansigtstræk er munden, og hvordan og hvornår den åbner. Løgnere åbner munden med mindre variation og for regelmæssigt.

"Yderligere undersøgelser vil afsløre, om for meget regelmæssighed er et generelt træk ved falske udtryk."

Ud over at detektere smerte simulering, kan programmet bruges til at spore andre vildledende handlinger i den virkelige verden som i forbindelse med terrorbekæmpelse, psykopatologi, job-ansøgninger, medicin og jura, mener Marian Bartlett.

"Som med årsager til smerter, kan disse scenarier også generere stærke følelser og forsøg på at minimere, dække over og forfalske sådanne følelser, der kan indebære "dobbelt kontrol" af ansigtet," siger hun.

"Desuden kan vores computer-system anvendes til at afsløre tilstande, hvor det menneskelige ansigt kan give vigtige fingerpeg om sundhed, fysiologi, følelser eller tanker - eksempelvis chaufføreres træthed, studerendes opmærksomhed og forståelse af undervisning eller måske vise om behandling af affektive lidelser virker."

 

 

Tags: smerter, løgn, ansigtsudtryk, software