Klyngehovedpine rammer hos op til 80 procent af patienterne i sær omkring den længste og korteste dag.

5 råd til at håndtere klyngehovedpine

Mens de fleste af os glæder os til sommeren, så er disse dage et helvede for folk med kronisk klyngehovedpine.

Vi nærmer os nemlig med hastige skridt årets længste dag, der også er højsæson for klyngehovedpine.

Klynge-hovedpine er en migræne-lignende sygdom med afsindige hovedsmerter, der nemlig især rammer omkring start og slutningen af sommeren og vinteren. Den menneskelige biologiske rytme er bundet til jordens rotation og medfører alvorlige anfald op til 12 uger hvert år - oftest sæsonbestemt.

Som navnet antyder rammer klyngehovedpine i anfald på i gennemsnit 30 minutter til tre timer i løbet af en dag. Klyngehovedpine kan være ledsaget af symptomer som at øjnene løber i vand, hævelser eller nasal overbelastning. Mænd rammes op til fire gange oftere end kvinder, hvilket er usædvanligt i forhold til andre typer hovedpiner.

"Klyngehovedpine er også kendt som 'selvmordshovedpine' og er en neurologisk lidelse karakteriseret ved svære smerter bag eller omkring et øje," siger dr. Brian M. Grosberg, der er direktør ved Montefiore Hovedpine Center og lektor i klinisk neurologi ved Albert Einstein College of Medicine på Yeshiva University.

"Det er en af ​​de mest smertefulde tilstande en person kan opleve og endnu mere lammende end migræne. Når patienter kommer ind med en klyngehovedpine fortæller de ofte hvordan det påvirker deres personlige og arbejdsliv, og at smerter er så alvorlig at de føler sig tæt på at dø."

Vigtigt at føre hovedpinedagbog

Eksperter har opdaget, at sæsonudsving er forbundet med klyngehovedpine, som også ofte bliver fejldiagnosticeret som sinus hovedpine. Derfor er det vigtigt at hovedpinepatienter fører dag- eller logbog over deres hovedpine i detaljer.

"Jeg får sjældent hovedpine, men i løbet af de længste og korteste dage af året, vil den venstre side af mit ansigt vrides og jeg får alvorlige smerter," fortæller en af Grosbergs patienter Robert Drain, der er tidligere brandmand, som bor i Yonkers. 

"Jeg oplever mig selv gå rundt i cirkler, og det var næsten som jeg prøvede at løbe væk fra smerten. Ved at registrerer min hovedpine i en logbog, var Dr. Grosberg og jeg i stand til at regne ud, at jeg lider af klyngehovedpine," fortæller han.

Dr. Grosberg har disse fem råd til personer, der lider af klyngehovedpine:

  1. Undgå at drikke alkohol eller ryge under perioder med klyngehovedpine.
  2. Overvej at tage hormonet melatonin. Det kan hjælpe med at regulere din søvncyklus og genoprette ubalancer i kroppen, der kan være relateret til klyngehovedpine.
  3. Overvej en iltmaske, der kan give 100 procent (ren) ilt i 10-15 minutter som behandling af anfald af klyngehovedpine. Undersøgelser har vist, at tilføring af ren ilt kan lindre klyngehovedpine symptomer i en kort periode.
  4. Tal med din læge om du kan få receptpligtig medicin - som verapamil, som ofte anvendes til behandling af forhøjet blodtryk, og Imitrex, der tilbydes som en injicerbar medicin, kan være effektive til at lindre smerter fra klyngehovedpine.
  5. Tal med en hovedpinespecialist om forskellige behandlinger. Klyngehovedpine fejldiagnosticeres ofte, så det er vigtigt at have en ærlig og åben dialog med dine læger.

 

 

 

Tags: smerter, melatonin, klyngehovedpine, sommer