10 vigtige grunde til at få sovet igennem
Søvn er ikke bare kroppens måde at komme til hægterne på efter dagens dont og hjernens evne til at bearbejde dagens oplevelser, men også vigtigt for et sundt og langt liv.
Hundreder af undersøgelser har vist at risikoen for en række alvorlige sygdomme og lidelser samt livsstilsproblemer stiger, hvis du får for lidt søvn.
Tusinder af danskere er ramt af søvnløshed i mere eller mindre omfang og har dagdrømme om en god nats lang søvn, men der er også rigtig mange, der ikke får sovet igennem på grund af arbejde eller fordi de ikke kommer tidligt nok i søvn.
Forskningen viser tydeligt at en normal og sund søvn skal vare mellem 7 og 9 timer.
Her er 10 vigtige grunde til at få sovet godt:
1. Hjertesvigt
Dårlig søvn fordobler risikoen for genindlæggelser pga. hjertesvigt, viser ny svensk forskning fra Universitetshospitalet i Linköping i Sverige.
Forskerne fulgte 500 patienter, der blev indlagt med hjertesvigt Ved udskrivelsen havde 215 patienter (43%) søvnproblemer og næsten en tredjedel (30%) havde fortsat søvnproblemer efter 12 måneder. Patienter med fortsatte søvnproblemer havde to gange større sandsynlighed for at blive indlagt i løbet af opfølgningsperioden end dem uden søvnproblemer.
Ligeledes viste en undersøgelse i 2013 fra Brigham and Women's Hospital i Boston af dødeligheden hos over 23.000 mænd en øget risiko for hjertepatienter med søvnproblemer. I løbet af en 6 års follow-up, havde mænd med tendens til søvnløshed og dårlig søvn en 55% og 32% øget risiko for død på grund af hjerte-relaterede årsager i forhold til mænd uden søvnproblemer.
2. Fedme
Sover du dårligt bliver du mere tilbøjelig til at spise junkfood, viser scanninger af hjerneaktiviteten.
Aktiviteten i hjernens frontallap, der styrer komplekse beslutninger, falder hvis man har sovet dårligt, mens aktiviteten i hjernens beløninningscentre stiger.
Det viser en undersøgelse i 2013 fra University of California i Berkeley, der har undersøgt sammenhængen mellem søvn og valg af fødevarer. Resultaterne kaster nyt lys over sammenhængen mellem dårlig søvn og fedme.
Ved hjælp af såkaldt funktionel magnetisk resonans (fMRI) scannede forskerne hjernerne hos 23 raske unge voksne, først efter en normal nattesøvn og derefter efter en søvnløs nat.
Resultatet af scanningerne efter en søvnløs nat viste, at deres behov for belønning var steget, mens deres evne til at tage smarte beslutninger var faldet og det er formentlig årsagen til at de efterfølgende valgte at spise mere usundt.
En lignende undersøgelse fra universitetet i Uppsala viste i september 2013, at mænd med for lidt søvn købte madvarer, der indeholdt 9 procent flere kalorier og i øvrigt 18 procent mere mad end mænd, der havde fået lige så mange penge på lommen til indkøb.
Forsøgspersonerne blev instrueret til at købe så meget som muligt fra en liste over 40 fødevarer. Det bestod af 20 kalorierige fødevarer og 20 kalorielette fødevarer. Før indkøbet fik alle mænd et ens morgenmåltid for at begrænse effekten af sult på deres køb af fødevarer.
3. Slagtilfælde
En helt ny undersøgelse fra Taiwan af over 21.000 søvnløse viser en markant forøget risiko for at få et slagtilfælde.
I forhold til normalt sovende konstaterede forskerne, at personer med søvnløshed havde en 54% øget risiko for indlæggelse for slagtilfælde. Søvnløse, der blev diagnosticeret med sygdommen mellem 18 og 35 år havde hele otte gange større sandsynlighed for at blive indlagt med slagtilfælde end dem uden søvnløshed.
4. Demens
En ny undersøgelse af ældre mænd viste at dårlig søvnkvalitet og udvikling af kognitiv tilbagegang i løbet af tre til fire år.
Resultaterne viser, at meget fragmenteret søvn og dårlig søvnkvalitet var forbundet med en 40-50 procents øget risiko for klinisk signifikant nedgang i mentale funktioner, som svarede til at blive fem år ældre. Til gengæld var søvnlængden ikke relateret til efterfølgende kognitiv tilbagegang.
"Det var kvaliteten af søvnen, der medførte kognitiv tilbagegang i denne undersøgelse, ikke kvantiteten," siger hovedforfatter Terri Blackwell, senior statistiker fra California Pacific Medical Center Research Institute (CPMCRI) i San Francisco.
5. Kræft
Afbrudt søvn får en eventuelt slumrende kræft i kroppen til at sprede sig hurtigere end ellers.
Amerikanske forskere fra universiteter i Chicago og Louisville har ved museforsøg fundet frem til, at afbrudt søvn gør kræfttumorer aggressive. Ved at give to grupper mus indsprøjtninger med kræftfremkaldende stof, og lade den ene gruppe kun få afbrudt søvn og den anden få god søvn, viste det sig, at den første gruppe udviklede større og mere aggressive svulster end de udhvilede mus.
Forskerne konstaterede, at de mus, der var blevet forstyrret i deres søvn, havde tumorer, som var dobbelt så store, som dem hos de mus, der havde sovet i fred.
Desuden viste det sig senere, at de kræftceller, som forskerne havde sprøjtet ind i musenes muskler (som normalt har en begrænset kræftudvikling) at musene med afbrudt søvn, havde svulster, der var mere aggressive og bredte sig til det omgivende væv.
Læs flere vigtige grunde på side 2
- 1
- 2
Tags: depression, overvægt, parforhold, udseende, hjertesvigt,, ansigtstræk,