Slår og skriger du i søvne har du en stærkt forøget risiko for hjernesygdom. De fleste menneskers muskler bliver midlertidigt lammede under REM-søvnen, hvor søvnforstyrrelsen sker.

Slag og spark i søvne tegn på hjernesygdom

Slår, sparker eller skriger du ofte i søvne, så har du en stærkt øget risiko for at udvikle en hjernesygdom som Parkinsons eller Alzheimers.

Det viser forskning fra University of Toronto, Canada, hvor man har forsket i søvnforstyrrelsen RBD, som står for Rapid - eye- movement sleep Behaviour Disorder (REM adfærdsforstyrrelse, red.) og får folk til at udleve deres drømme - men altså i søvne.

"REM adfærdsforstyrrelse er ikke bare en forløber, men også et alvorligt advarseltegn på neurodegeneration, der kan føre til sygdom i hjernen," siger Dr. John Peever, der er hovedforfatter bag en artikel om sammenhængen i tidsskriftet Trends in Neurosciences.

"Faktisk vil så mange som 80 til 90 procent af mennesker med RBD udvikle en hjernesygdom."

Kan skade partneren

Som navnet antyder kommer forstyrrelsen i forbindelse med REM-fasen af søvnen, og får folk til at agere deres drømme, hvilket ofte resulterer i skader på dem selv og/eller deres partner. Hos de fleste mennesker bliver musklerne lammet under søvnen for netop at forhindre dette i at ske.

"Det er vigtigt for klinikere at anerkende RBD som en potentiel indikation af hjernesygdom så de kan diagnosticere patienterne på et tidligere tidspunkt," siger Peever.

"Det er vigtigt, fordi lægemidler, der reducerer neurodegeneration kan anvendes hos RBD patienter til at forebygge (eller beskytte) dem fra at udvikle mere alvorlige degenerative lidelser."

Hans forskning undersøger den idé, at neurodegeneration først kan påvirke områder af hjernen, der styrer søvn før den angribe områder i hjernen, der forårsager mere almindelige hjernesygdomme som Alzheimers .

Peever siger, at han håber, at resultaterne af hans undersøgelse fører til tidligere og mere effektiv behandling af neurodegenerative sygdomme.

 

Kilde

John Peever, Pierre-Hervé Luppi, Jacques Montplaisir. Breakdown in REM sleep circuitry underlies REM sleep behavior disorderTrends in Neurosciences, 2014;  Abstract

 

Tags: Alzheimers, søvnproblemer, Parkinsons, REM, RBD