Apparat mod aura migræne godkendt

Cerena Transcranial Magnetic stimulator (TMS) kaldes det første medicinske udstyr til behandling af aura migræne, der nu er blevet godkendt i USA.

Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA ) har tilladt markedsføring af TMS til brug på recept for lindring af smerter forårsaget af migræne, der indledes med en aura.

Migræne er en intens pulserende eller dunkende smerter i en del af hovedet, ledsaget af kvalme og undertiden opkastninger, plus øget følsomhed over for lys og lyd. Den invaliderende tilstand kan vare fra 4 op til 72 timer, hvis den ikke behandles.

Migræne påvirker én ud af 10 mennesker verden over, men kvinder er tre gange mere tilbøjelige til at opleve dem end mænd. Omkring en ud af tre migrænepatienter oplever også en aura - en visuel sensorisk eller motorisk forstyrrelse, der går forud for selve hovedpine.

Patienten holder enheden med to hænder mod bagsiden af hovedet. Når de trykker på en knap, frigives en impuls af magnetisk energi gennem kraniet ind i occipital cortex. Tanken er, at man ved at stimulere denne del af hjernen, så enten mindsker eller stopper den magnetiske puls smerten.

FDA har blandt andet godkendt apparatet på baggrund f en undersøgelse af forsøg med 201 patienter, der viste, at næsten 38 procent af dem, der brugte TMS når de havde migræne var smerte-fri i 2 timer efter, mens det kun gjaldt for 17 procent af en kontrolgruppe.

Efter 24 timer var 34 procent af TMS-brugerne smertefri sammenlignet med kun 10 procent af kontrolgruppen.

Forsøget fandt ikke, at enheden effektivt lindrer symptomer forbundet med migræne, som følsomhed over for lys og lyd eller kvalme .

Enheden er for patienter i alderen 18 år og derover og det anbefales ikke at bruge den mere end en gang dagligt.

Patienter, der har magnetiske metaller i hoved, hals eller overkrop, må ikke bruge enheden - og det gælder også folk med pacemaker, dybe hjernestimulatorer eller andre former for implanterede enheder.

Patienter med mistænkt eller diagnosticeret epilepsi eller en personlig eller familiær historie af krampeanfald bør heller ikke bruge enheden.

"Millioner af mennesker lider af migræne , og denne nye enhed repræsenterer en ny behandlingsmulighed for nogle patienter," siger Christy Foreman, der er direktør for Office of Device Evaluation ved FDA Center for Devices and Radiological Health.

 

Tags: smerter, hjernestimulation, migræne, kroniske smerter