Derfor nyder nogle at snyde dig
Måske har du oplevet det, men ikke indrømmet glæden ved at fyre en lille løgn af. Men nu viser ny forskning, at det er en meget almindelig følelse – at blive lidt ’høj’ af at snyde andre.
Psykologerne bag en ny undersøgelse kalder det, at man ’bliver lidt beruset’ af at snyde uden at blive opdaget. Oftest finder de glæden ved succesfuldt at bedrage andre hos psykopater og andre, der virkelig nyder den magt, de får ved at køre andre rundt i manegen.
Men nu har det vist sig, at vi alle måske får et lille ’sus’ af at snyde med held. Og for første gang har forskere dokumenteret, at selvom vi måske tror, vi føler os skyldige, så nyder vi det reelt, i hvert fald lige med det første.
Vi kan tilsyneladende lide at være uærlige eller opføre os uetisk, og det løfter ligefrem vores humør at slippe af sted med det.
”Det har i høj grad noget at gøre med, at folk føler sig smarte, når det sker,” siger leder af studiet Nicole Ruedy, University of Washington.
”Oplevelsen af,at man har regnet den ud, sådan at man kan snyde andre uden at blive opdaget, giver en følelse af at opnå noget,” siger hun.
Dette modsiger tidligere undersøgelser, der antyder, at uærlige tanker og handlinger samt at bedrage andre får os til at føle os skyldige og til at synes dårligt om os selv.
Og det kan der være en forklaring på: Ruedy undersøgte udelukkende de øjeblikkelige effekter af at snyde. Så de udelukker ikke, at det ’sus’ man oplever kun er kortvarigt og at det senere bliver afløst af skyldfølelser og fortrydelse.
”Det er et øjeblikkeligt boost. Men vi ved endnu ikke, hvad den langsigtede følelsesmæssige reaktion er, når folk begynder at tænke på deres opførsel,” siger Nicole Ruedy.
Kortvarig eufori
Under forsøget, hvis resultater er offentliggjort I Journal of Personality and Social Psychology, præsenterede Ruedy og hendes kollegaer deltagerne for nogle muligheder for at snyde i ordlege og puslespil, som de kaldte intelligenstests. I visse tilfælde gav de pengebelønninger, hvis man var uærlig.
Op imod halvdelen af deltagerne greb muligheden for at snyde, og i alle undtagen et enkelt af forsøgene, havde snyderne det bedre efter forsøget end dem, der ikke snød.
”Det er den samme følelse af at være høj, som du får, hvis du står i en lang kø og nogle hiver dig ud af køen for at føre dig op foran og siger: ’Du hører ikke til her bagved’. Det er en kortvarig eufori, du har fået noget gratis, og at få noget gratis giver altid et lille ’sus’, påpeger forskerne.
De peger på, at vi lever i et samfund, hvor det belønnes, at man tager en chance for ens egen vindings skyld. Og socialt belønnes vi af at gøre noget, også selv om det går ud over andre.
At det er blevet så acceptabelt at gøre noget uetisk overfor vores medmennesker, hænger måske også sammen med, at det tilsyneladende umiddelbart er så ’smertefrit’ og ligefrem behageligt at snyde andre.
Og Ruedys forskning viser, at vi ikke bare kommer i godt humør af at snyde. Vi bliver også opmuntrede af at hjælpe andre med at snyde. Hvilket kan føre til en ond cirkel af stadig mere uærlighed.