Overvægtige kvinder bliver tilsyneladende hurtigere 'inspireret' til at blive sultne og spise mere.

Overvægtige kvinder er mere impulsive

Kvinder med vægtproblemer er tilsyneladende mere impulsive end gennemsnittet og føler hurtigere trang til mad end de fleste.

Det afslører en mad-relateret psykologitest, hvor forskere testede kvinders reaktion på billeder af enten mad eller andre ting.

Kvinderne skulle trykke på en af to knapper, når et af 18 billeder viste sig på en computerskærm i 500 millisekunder. Halvdelen af billederne var af pizzaer, burgers, kager og andre usunde fødevarer, mens de 9 andre billeder var almindelige hverdagsting som en sko, en kam og lignende.

Deltagerne havde på forhånd udfyldt et spørgeskema om deres forhold til mad, vægt og slankekure.

Billederne blev vist i 16 blokke a 18 billeder, så deltagerne skulle trykke på en knap 288 gange og testen viste, at deltagerne reagerede hurtigere på mad end på hverdagstingene. De reagerede også¨oftere på mad end på hverdagstingene. 

Resultaterne viste at højere BMI og manglende succes med slankekure var forbundet med flere fejl i forbindelse med billeder af fødevarer i forhold til neutrale blokke. Det vil sige at de trykkede på en forkert knap.

Resultaterne antyder, at personer med madproblemer lettere instinktivt bliver stimuleret af billeder af mad og i højere grad mangler viljestyrke. Desuden rapporterede nogle kvinder at de havde trang til mad, selvom de havde spist for nylig, et symptom på mulig madafhængighed.

Afhængighed

"Alle former for afhængighed er ens i den forstand, at den afhængige higer efter det ekstra kick de får fra kemiske signalstoffer, der produceres, når de spiser, spiller, ryger eller tage stoffer," siger Claus Voegele, professor i klinisk- og sundhedspsykologi på universitetet i Luxembourg.

Testen blev lavet enten tre timer efter et måltid eller lige efter måltider.

Forskerne fandt, at flere kvinder med vægtproblemer sagde, at testen havde fremprovokeret en madtrang, uanset om de havde spist for nylig.

"Det tyder på, at nogle mennesker kan have en instinktiv, psykologisk disposition for at overspise," siger prof. Voegele.

Han pegede på anden forskning, der viser, at både arv og miljø er roden til ​​denne tilstand.

"Folk kan overspise for at trøste sig selv, fordi de keder sig eller bare af dårlig vane," siger han.

I den anden ende af spektret, kan personer med overdreven kontrol have lidelser som anorexia nervosa.

 

Tags: overvægt, mad, slankekur, impulsiv, spiseforstyrrelse