Kokain påvirker et gen, der nemmere får hjernen til at huske tidligere erfaringer, til at gøre os afhængige. Det er et gen, der også er afgørende for autisme og retarderingsproblemer.

Autisme og afhængighed genetisk forbundne

Autisme og stofmisbrug er tæt forbundne af et gen, der er afgørende for en normal udvikling af hjernen.

Det visser en ny undersøgelse, der har forsøgt at klarlægge mekanismerne bag og den måde hjernen påvirkes af afhængighed.

"I vores laboratorium undersøger vi hjernemekanismerne bag stofmisbrug - en almindelig og ødelæggende sygdom med begrænsede behandlingsmuligheder," forklarer dr. Christopher Cowan, der er direktør for Integrated Neurobiology Laboratory på McLean Hospital og lektor i psykiatri ved Harvard Medical School. 

"Kronisk eksponering for misbrugsstoffer forårsager ændringer i hjernen, der kan ligge til grund for overgangen fra afslappet stofbrug til afhængighed. Ved at udforske hjernens molekyler, der styrer udviklingen af ​​stofmisbrug, håber vi at finde nye behandlingsmetoder," forklarer han.

I museforsøg har hans medarbejdere påvist, at et protein kaldet FMRP (Fragile X Mental Retardation), spiller en afgørende rolle i udviklingen af ​​afhængighedsrelateret adfærd. 

FMRP er også det protein, der mangler i Fragilt X Syndrom, der er den genetiske hovedårsag til autisme og mental retardering.

Forskerne opdagede, at kokain udnytter FMRP til ændringer i hjernen, der medfører afhængighed.

"Vi ved, at oplevelser er i stand til at ændre hjernen på vigtige måder. Nogle af disse ændringer i hjernen hjælper os, ved eksempelvis at tillade os at lære og huske. Andre ændringer er skadelige, som dem, der forekommer hos personer, der kæmper med stofmisbrug," forklarer Cowan, hvis arbejde fokuserer på at identificere nye gener relateret til sygdomme som autisme og stofmisbrug.

"Mens FMRP giver mulighed for at lære og huske ting i deres omgivelser ordentligt, styrer det også, hvordan hjernen reagerer på kokain og ender med at styrke narkotikaets adfærd. Ved bedre at forstå FMRPs rolle i denne proces, kan vi en dag få mere effektive behandlinger til at hindre eller vende disse ændringer," siger Cowan, der har fået offentliggjort sin undersøgelse i tidsskriftet Neuron.

 

Tags: afhængighed, autisme, Fragilt X Syndrom, kokain, FMRP