Fobier over sprøjter eller angst for lukkede rum kan dømpes ved at se at andre ikke oplever noget ubehageligt ved genstanden eller situationen.

Andres erfaringer kan helbrede din angst og fobier

Angst og fobier kan være vanskelige at behandle, men ny forskning tyder på, at angsten kan udryddes ved at se andre i de angstprovokerende situationer.

Og tilsyneladende er det ikke bare mere effektivt end personlig angst- eller fobiterapi, men det forhindrer også at fobien vender tilbage.

Det viser svenske forsøg, der er offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science, hvor forskerne undersøgte om man kunne bruge andres sociale erfaring til at påvirke frygt.

Betydelig forskning har vist, at frygt kan opstå på grund af sociale erfaring, og det har fik Armita Golka af Karolinska Institutet i Sverige til at spekulere på, om sociale erfaringer også kunne bidrage til at slukke for angst og fobier.

"Oplysninger om, hvad der er farligt og sikkert i vores miljø overføres ofte fra andre individer gennem sociale erfaringer," siger ledende forfatter Armita Golka af Karolinska Institutet i Sverige.

"Vores resultater tyder på, at sociale erfaringer er overlegne til at nedregulere tillært frygt."

I undersøgelsen blev 36 mænd præsenteret for en række ansigter, der blev efterfulgt af et ubehageligt, men ikke smertefuldt, elektrisk stød på håndleddet seks ud af de ni gange ansigtet blev vist. Dermed lærte deltagerne at associere ansigtet med elektrisk stimulation.

Dernæst så de et filmklip af et eksperiment, hvor en person så ansigtet uden at det blev ledsaget af et elektrisk stød.

Tilbagefald

Resultaterne viste at deltagere, der så filmklippet, der omfattede en faktisk person havde en betydelig mindre frygtreaktion overfor ansigtet end dem, der så et lignende klip, hvor der ikke var en person, som så ansigtet. Og frygten blev ikke genoplivet selv efter at de fik tre stød uden advarsel.

»Vi var overraskede over at finde, at andres sociale erfaringer ikke kun letter frygten, men at det også forhindrer genoplivning af angstminder," siger Golkar.

Golkar og hendes kolleger er opmærksomme på at stedfortrædende erfaringer længe har været anvendt som en del af behandlingen af fobier, når man ser en terapeut nærme sig og interagere med den frygtede genstand. Selv om disse behandlinger kan være effektive får mange patienter tilbagefald, hvor frygten eller fobien dukker op igen.

"Vores resultater tyder på, at model-baserede erfaringer kan bidrage til at forbedre eksponeringsbehandling ved at dæmpe tillærte fobier og angst," skriver forskerne.

Forskerne undersøger i øjeblikket de neurale processer, der kan spille en rolle for oplevelsen af andres erfaringer og de ​​undersøger de specifikke egenskaber bag modellen, som er afgørende for effektiviteten af disse stedfortrædende erfaringer.