Robin Williams i PR-billeder for komedie-serien The Crazy Ones, hvor han spillede chefen for et reklamebureau. Serien kan i øjeblikket ses på TV3 Plus.

Ekspert: Robin Williams selvmord forudsigeligt

Robin Williams selvmord er en tragedie – men ikke en overraskelse, siger den verdensberømte terapeut og underviser i psykiatri Jonathan Shedler.

Han mener, at både Robin Williams særlige talent og årsagen til hans depression har været kendt hele tiden. Og dermed risikoen for selvmord.

Hans pointe er, at tragedier kan forhindres med rette behandling. Om Williams selvmord kunne have været undgået vil han dog ikke udtale sig om.

Den højt elskede og prisvindende skuespiller Robin Williams begik i en alder af 63 år selvmord, tilsyneladende fordi hans bipolare lidelse havde bragt ham ind i en voldsom depression. 

Ifølge Jonathan Shedler, der er klinisk associeret professor ved University of Colorado School of Medicine og som underviser professionelle nationalt og internationalt i psykiatri og mental sundhed, siger, at bipolare lidelser er et spektrum af symptomer.

Det er ikke en sygdom, man enten har eller ikke har. Det er et spektrum, lige fra at være en succesfuldt, velbehandlet person, ingen ville betegne som patient, til mennesker, der er så alvorligt handicappede, at de aldrig vil komme til at leve et normalt liv.

’Bipolar’ hentyder til de ekstreme poler, sygdommen medfører. I sin mest alvorlige og åbenlyse form, kan en person skifte mellem yderpunkter af depression og mani, der er en tilstand af voldsom energi og ophidselse. Mange i den maniske tilstand vil have et voldsomt tankemylder, de taler for hurtigt og de sover meget lidt. 

Overvurdering af egne evner

Det er også betegnende, at patienterne i ekstrem grad overvurderer egne evner, som f.eks. at de kan male hele deres hus på en nat eller skrive en roman på en dag.

Men mange, der lider af bipolare lidelse, oplever ikke manien i fuld skala. De oplever i stedet det man kalder hypomani, hvilket er en mildere form. Måske tænker de lidt hurtigere, har mere energi og kræver mindre søvn. Og de får måske også overkommet mere end normalt. Disse mennesker kan være imponerende talentfulde, især inde for kunstneriske og kreative områder. Det er som om deres hjerner har et turbo-gear, og mange særligt talentfulde mennesker lider af denne sygdom, f.eks. mener man, at Beethoven og Ernest Hemmingway havde en bipolar lidelse. 

Men den energi og kreativitet, der opstår i perioderne med hypomani, er ikke gratis. Og nogle må på et eller andet tidspunkt betale en frygtelig dyr pris. 

Hypomani afløses næsten altid af depression. Nogle få heldige ser ud til udelukkende at få de positive sider af deres bipolare lidelser: De har et turbo-gear på hjernen og uendelig energi, men på en eller anden måde undgår de depressionen. Men disse personer er undtagelserne, der bekræfter reglen.

Langt oftest afløses manien eller hypomanien af depression, som skal behandles, hvis man vil undgå tragedien.

Jonathan Shedler understreger, at Robin Williams aldrig har været hans patient. Han kender ham kun fra medierne, men han siger, at han altid har tænkt ’hypomani’ når han så ham optræde, og han synes, det var meget oplagt. 

”Jeg håbede, at han var en af de få, der var så heldige, at de udelukkende oplevede at have en hjerne med turbo-gear og uendelig energi, uden at have den invaliderende depression. Men jeg vidste, at alle odds var imod dette håb,” siger han.

Shedler understreger, at bipolar lidelse kan behandles succesfuldt. Men mange har lidelsen uden at blive diagnosticeret eller behandlet. 

Tæt kontakt nødvendig

Bipolar lidelse skal behandles anderledes end andre depressionssygdomme. Desværre gælder det både i USA og i Danmark, at mange professionelle behandlere ikke kender bipolare lidelser i samme grad som andre depressionslidelser. Der er stor risiko for at den praktiserende læge vil diagnosticere lidelsen som en egentlig depression uden at være i stand til at registrere symptomerne som en del af det bipolare sygdomsbillede.

Det er nemlig sådan, at mennesker med bipolare lidelser oftest søger læge, når de er nede og i en depressiv fase. De kommer ikke når de er i en manisk eller hypomanisk periode, så derfor ser lægen ikke den side af sygdommen.

At kunne behandle patient med bipolar lidelse optimalt kræver løbende og tæt kontakt, hvilket ikke altid er opnåeligt i det danske sundhedsvæsen.

Ifølge Jonathan Shedler er det åbenbart og et problem i USA.

”Jeg ved ikke, om Robin Williams havde en tæt kontakt med en psykiater eller om hans selvmord kunne have været undgået. Men jeg ved at god psykiatrisk behandling kan forebygge tragedier,” siger han.

 

Tags: depression, bipolare lidelser, Robin Williams, kendte, selvmord