Perikon virker mod depression hos nogle mennesker, men mange oplyser ikke deres brug til deres læge og risikoer derfor at få medicin for andre lidelser, der kan interagere med perikon.

Perikon er farligt med anden medicin

Tager du perikon for at dæmpe depression eller andre psykiske problemer, skal du passe på med at tage andet medicin.

Det mest brugte naturlige alternativ til antidepressiv medicin er urten perikon, men en ny undersøgelse viser, at perion-tilskud kan påvirke flere andre typer medicin.

Forskere fra Wake Forest Baptist Medical Center rapporterer, at perikon kan reducere koncentrationen af talrige stoffer i kroppen, herunder p-piller, blodfortyndende medicin, kemoterapi og blodtryksmedicin, hvilket resulterer i nedsat effektivitet og behandlingssvigt. 

"Patienter kan få en falsk følelse af sikkerhed med såkaldte naturlige behandlinger som perikon," siger dr. Sarah Taylor, der er lektor i dermatologi ved Wake Forest og undersøgelsens lhovedforfatter.

"Og det er afgørende for læger at kende farerne ved naturlige behandlinger og at kommunikere disse risici for patienterne effektivt," siger lægen. 

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Aternative og Complementary Medicine 

Undersøgelsen er en retrospektiv analyse af repræsentative data om interaktioner fra National Ambulant Medical Care Survey fra 1993-2010. Forskerholdet fandt brugen af perikon i potentielt skadelige kombinationer med andre midler i 28 procent af de anmeldte tilfælde. 

Kan påvirke p-piller og blodtryksmedicin

Mulige lægemiddelinteraktioner kan omfatte serotoninsyndrom, der er en potentielt fatal tilstand, som får høje niveauer af kemisk serotonin til at ophobe sig i kroppen. Andre interaktioner kan være hjertesygdomme på grund af nedsat effekt af blodtryksmedicin eller uønsket graviditet på grund præventionssvigt, sagde Taylor. 

Undersøgelsen er begrænset af, at perikons indflydelse kun er registreret for medikamenter, som lægen har kendt til. Taylor tror også at perikons interaktion med andre lægemidler faktisk kan være undervurderet, fordi databasen ikke omfatter patienter, der anvender perikon, men ikke fortæller deres læge det. 

"Mærkningen af nyttige kosttilskud såsom perikon bør indbefatte passende advarsler og risikooplysninger," mener Taylor og tilføjer, at Frankrig har forbudt brugen af perikon-produkter og flere andre lande, herunder Japan, Storbritannien, og Canada, er i færd med at indføre krav om advarsler om lægemiddelinteraktioner på perikon-produkter. 

"Læger bør huske altid at spørge, om patienten tager nogen kosttilskud, vitaminer, mineraler eller urter, især før ordination af nogen af de almindelige lægemidler, som kan interagere med perikon."

 

 

Tags: depression, perikon