Evnen til at se bogstaver i farver ser ud til at være en såkaldt førbevidst evne, som de har liggende lige på grænsen til bevidsthed.

Folk, der ser bogstaver i farver, organiserer dem hurtigere

Nogle mennesker forbinder bestemte bogstaver med farver og kan derfor hurtigere organisere dem.

Det viser nye undersøgelser af fænomenet Synæstesi, der bedst kan  beskrives som en "forening af sanserne", hvor to eller flere af de fem sanser, der normalt fungerer hver for sig, ufrivilligt og automatisk sammenflettes.

V.S. Ramachandran og Elizabeth Seckel fra University of San Diego studerede fire synæsteter, der oplever farve når de ser trykte bogstaver i alfabetet. Forskernes mål var at finde ud af hvornår farven dukkede op i løbet af deres sensoriske bearbejdning.

Derfor bad forskerne synæstet-deltagerne og en kontrolgruppe om at lægge tre billedspil for børn, hvor ord var trykt baglæns eller ikke umiddelbart var synlige.

Da resultaterne blev behandlet, Ramachandran og Seckel opdagede, at synæstet-deltagerne var i stand til at løse opgaverne tre gange hurtigere end kontrolgruppens deltagere og med færre fejl. Synæsteterne viste sig også, at se de forvrængede bogstaver i opgaverne i samme farve, som de ville se 'normale' bogstaver. Denne proces ledte dem effektivt frem til hvad bogstaverne var og lod dem læse forvrængede ord meget hurtigere end kontrolgruppen kunne.

Selv om det var bare en lille undersøgelse støtter den kraftigt den fortolkning, at de syntetiske farver er fremkaldt førbevidst - et sted mellem ubevidst og bevidst - tidligt i den sensoriske bearbejdning.

De fire synæstet-deltagere havde en fordel da de skulle løse opgaverne, fordi de "ekstra" oplysninger, de havde, da de så på bogstaverne blev sendt op til et højere niveau af sensorisk bearbejdning, som giver yderligere indsigt i synæstesi. Det er et fascinerende og vigtigt indblik i en tilstand som de af os, der kun ser bogstaver som bogstaver, finder forbløffende.

Kilde

V.S. Ramachandran, Elizabeth Seckel. Synesthetic colors induced by graphemes that have not been consciously perceivedNeurocase, 2014; Abstract

 

 

Tags: synæstesi, sanser