Venner har både betydning for dit direkte helbred og din livslængde.

Sådan påvirker dine venner dit helbred

Venskaber gør os ikke bare glade. Gode venner gør os også sundere, og desuden har de betydning for hvor længe vi lever.

Det viser et nyt studie, der antyder, at videnskaben hidtil måske både har underprioriteret og misforstået venskaber og andre medmenneskelige forbindelser.

Studiet er en gennemgang af tidligere undersøgelser om, hvordan vores forhold til andre mennesker påvirker sundheden og er offentliggjort i Personality and Social Psychology Review.

Typisk tænker vi på ’gode’ og ’dårlige’ venner, hvilket vi tolker som mennesker, der er enten gode eller dårlige for vores liv, dem, der får os op igen eller dem, der undlader at støtte os, når noget er svært. Vi ser på dem som forskellige typer mennesker. 

Men hånden på hjertet, har de såkaldt dårlige venner aldrig nogensinde været der for dig, når du havde brug for det? Og er gode venner virkelig kun gode?

Forskere mener, at hvis vi får en bedre forståelse af, hvad venskaber betyder for os og af de underliggende faktorer, der påvirker venskabelige forhold, kan det hjælpe os med at få det bedre både fysisk og psykisk.

”Vi har kun lille viden om hvorfor venskaber er så vigtige for os,” siger Brook Feeney, der er ledende forsker og professor i socialpsykologi ved Carnegie Mellon.

”I vores artikel understreger vi den rolle forhold til støttende mennesker har, ikke bare i forbindelse med at hjælpe os med at håndtere stress og modgang, men også for vores evner til at vokse mentalt, opnå vores mål og udvikle vores talenter.”

Værre end cigaretter

Tidligere undersøgelser har da også vist, hvor stor betydning medmenneskelige forhold har for vores sundhed. En metaanalyse fra 2010 af 148 studier om dødelighed viste, at manglen på stærke sociale forbindelser har en indflydelse på sundheden, der kan sammenlignes med rygning af op til 15 daglige cigaretter og mere end seks alkoholiske drikke om dagen.

Men mens cigaretter og alkohol er anerkendt som alvorlige risikofaktorer for tidlig død, og der fra myndighederne ofres meget på at gøre opmærksom på, hvad overvægt og manglende motion betyder, så er der næsten ingen offentlig opmærksomhed omkring den betydning venskaber har.

Brook Feeney mener, at offentlige sundhedskampagner om venskaber og om, hvor vigtige sociale forbindelser er, kunne have en stor betydning for sundheden.

Dr. Juliette Holt-Lunstad har ikke været involveret i den seneste forskning, men hun mener, det er vigtigt, at gennemgangen påviser, hvor vigtige venskaber er.

”Venskaber har ikke bare indflydelse på vores adfærd, som f.eks. om vi får søvn nok eller om vi går til lægen, når vi er syge, men der er også en direkte fysisk forbindelse,” siger hun. 

Normalt vender vi os mod vores nærmeste – kæresten, ægtefællen, den bedste ven, ens søskende eller forældre, af helt bestemte årsager: De giver os styrke, de trøster, beskytter og lindrer. Eller de udfordrer, opmuntrer og fejrer.

Her er Brook Feeneys tips til at være en god ven:

  • Accepter dit ansvar for at støtte din ven. Vil du overhovedet være den person, der støtter og hjælper? Hvis du ikke accepterer, at du har et ansvar i rollen som hjælpende ven, vil du i sidste ende mangle den motivation, det kræver at støtte på en følsom og samtidig effektiv måde.
  • Anerkend din vens måde at se tingene på. Hvis du er opmærksom og forstående over for din vens synspunkter, vil han eller hun føle sig forstået, værdsat og, at der er omsorg imellem jer.
  • Vær sikker på, at du har de mentale, følelsesmæssige og måske endda også økonomiske ressourcer til at give den nødvendige hjælp. Uden disse ressourcer kan selv den bedste ven kæmpe forgæves for at bevare overskuddet og tålmodigheden. Det kan være svært at undgå at virke påtrængende og kritisk. 
  • Sørg for ikke at kræve for meget. Hvis du oplever, at dine omgivelser ikke er så hjælpsomme, som du ville forvente, er det måske fordi du har trukket for store veksler på dem. Måske er det et signal om, at du skal udvide kredsen omkring dig, som du kan trække på, når der er brug for hjælp.
  • Giv udtryk for din taknemmelighed når nogen hjælper. Og husk at give tilbage, når og hvis der bliver brug for det. At give et andet menneske støtte og se, at det hjælper og at personen er taknemmelig, er en glæde i sig selv. Tænk på det, og husk at vise det, når du er taknemmelig. Og når det er din tur til at hjælpe, vi du også kunne forvente at få taknemmelighed til gengæld. 

 

 

 

 

Tags: alder, helbred, venner, livslængde