Sådan træner du hjernen til at undgå negative følelser

En simpel computer-opgave kan ændre fastgroede negative tanker og følelser.

Det viser et nyt studie fra det israelske Ben-Gurion Universitetet i Negev (BGU), hvor forskere med fMRI-scanninger har konstateret, at evnen til at skelne mellem relevant og irrelevant information reducerer negative følelser.

"Disse resultater er de første til at vise, at ikke-emotionel træning, der forbedrer evnen til at ignorere irrelevant information kan resultere i reducerede hjernereaktioner på følelsesmæssige begivenheder og ændre hjernens forbindelser," siger Dr. Noga Cohen.

"Disse ændringer blev ledsaget af styrkede neurale forbindelser mellem hjerneregioner, der er involveret i at hæmme følelsesmæssige reaktioner."

I undersøgelsen blev hjernerne hos 26 raske frivillige overvåget før og efter flere computer-test ved hjælp af funktionel magnetisk resonans (fMRI). Under testen skulle deltagerne opgive om den midterste af fem pile pegede mod højre eller venstre og ignorere retningen af ​​pilene på hver side af den.

Forskerne gennemførte en kontrol fMRI-scanning for at vurdere forbindelser mellem hjerneområder uden nogen specifik opgave. De lavede også en fMRI-scanning, der skulle vurdere deltagernes følelsesmæssige reaktioner for at se hvor nemt de havde ved at ignorere negative billeder.

"Som forventet viste de deltagere, der gennemførte den mere intense version af træningen (men ikke de andre deltagere) reduceret aktivering i deres amygdala - en hjerne region involveret i negative følelser, herunder sorg og angst.

Desuden resulterede den intensive træning i øget konnektivitet mellem deltagernes amygdala og en region i den frontale cortex, der har vist sig at være involveret i følelsesregulering, "siger Dr. Cohen, som samarbejdede med Dr. Hadas Okon-Singer fra University of Haifa og Max Planck Institut for Human Kognitiv og Brain Sciences i Tyskland.

"Det er vores håb, at vores arbejde vil føre til yderligere test og potentielt udviklingen af ​​en effektiv intervention for personer, der lider af utilpasset følelsesmæssig adfærd," siger Dr. Cohen.

Forskerne håber at undersøge virkningen af ​​denne ikke-emotionelle træning på personer, der er deprimerede eller angste.

Det kan også være nyttigt for dem med risiko for at udvikle højt blodtryk som reaktion på stressende begivenheder eller informationer.

"Selv om undersøgelsen er begrænset af, at den var baseret på et relativt lille antal raske deltagere og fokuserede på kortsigtede effekter af træningen, kan dette vise sig at være en effektiv metode for mennesker med dysregulerede følelser."

En tidligere undersøgelse ledet af disse forfattere har allerede vist, at lignende træning kan mindske tendensen til at sidde fast i en cyklus af gentagne tanker om en negativ oplevelse.

 

Tags: depression, angst, tvangstanker, negative tanker