Omega-3 fedtyrer i fede fisk kan have betydning for hvordan depressive reagerer på lykkepiller.

Spis fede fisk og slip af med depressionen

Fede fisk kan være vigtig for behandling af depression - især hos patienter, der ikke reagerer på lykkepiller.

Det viser nye hollandske forsøg, hvor forskere fra Amsterdam universitet har givet depressive patienter større og større doser antidepressiver samtidig med at de har målt deres niveauer af fedtsyrer.

Forsøget havde til hensigt at finde ud af om fedtsyre-niveauet havde betydning for reaktionen på de såkaldte SSRI-præparater (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor), der oftest bare betegnes lykkepiller. 

Op mod halvdelen af de patienter, der lider af depression reagerer nemlig ikke på behandling med SSRI-præparater.

Men den nye undersøgelse, der er præsenteret på European College of Neuropsychopharmacology kongres i Berlin, tyder på at man ved at spise flere fede fisk kan øge reaktionen på lykkepillerne hos patienter, der normalt ikke reagerer på dem.

"Vi ledte efter biologiske ændringer, som kan forklare depression og manglende respons på antidepressiver, så vi kombinerede to tilsyneladende uafhængige funktioner: Metabolisme af fedtsyrer og regulering af stresshormoner.

Interessant nok konstaterede vi, at deprimerede patienter havde en ændret metabolisme af fedtsyrer, og at dette ændrede stofskifte blev reguleret på en anden måde af stresshormoner," siger chefforsker Roel Mocking.

Forskerne kiggede på forholdet mellem depression og fedtsyrer og forskellige hormoner, herunder stresshormonet cortisol. De sammenlignede 70 patienter med depression med 51 raske kontrolpersoner, ved at måle deres fedtsyre-niveauer og cortisol-niveauer, hvorefter de gav de deprimerede patienter 20 mg SSRI dagligt i 6 uger, og hos dem, der ikke reagerede på SSRI blev dosis gradvist forøget til 50 mg dagligt.

Fiskespisere reagerer tre gange oftere

Forskerne målte såvel fedtsyre- som cortisol-niveauet under forsøget og fandt, at de patienter, som ikke reagerede på SSRI, også havde tendens til at have et unormalt fedtsyrestofskifte. Derfor kontrollerede de kostvanerne hos alle dem, der deltog i forsøget. Fede fisk er rig på fedtsyrer som de velkendte omega-3 fedtsyrer.

Læs også: 7 ting du bør sige til en person med depression

De kategoriserede patienterne i fire grupper efter hvor mange fede fisk de spiste, og de opdagede, at dem, der spiste mindst fisk havde tendens til at reagere dårligt på anti-depressiva, mens dem, der spiste flest fisk reagerede bedst på lykkepillerne. Dem, der spiste fede fisk mindst en gang om ugen havde en 75 procents chance for at reagere på antidepressiva, mens dem, der aldrig spiste fede fisk kun havde en 23 procents chance for at reagere på antidepressiva. 

"Det betyder, at ændringer i fedtsyre-stofskiftet (og fedtsyrernes forhold til regulering af stresshormon) var forbundet med antidepressive respons. Vigtigere var det, at denne sammenhæng var forbundet med at spise fede fisk. 

Disse resultater tyder på, at fedtsyrestofskiftet og dets forbindelse med regulering af stresshormoner, kan bruges til tidligt at vurdere om man får succes med at give antidepressiver. Desuden kan fedtsyrestofskiftet blive påvirket af at spise fisk, hvilket kan være en måde at forbedre virkningen af antidepressiverne," mener Roel Mocking. 

"Vores næste skridt bliver at finde ud af, om disse ændringer i fedtsyrestofskiftet og hormonal aktivitet er specifik for depression, så vi gentager i øjeblikket vores målinger hos patienter med post-traumatisk stress forstyrrelse og skizofreni," fortæller han.

 

 

 

Tags: omega-3, serotonin, cortisol, lykkepiller, SSRI, antidepressiva