Det kan i sidste ende blive afgørende for dine karakterer eller arbejdsindsats, hvis temperaturen ikke er optimal for dig.

Forkert temperatur kan medføre lave karakterer

Synes du at du er ramt af eksamensfeber, så skyldes det måske ikke nervøsitet, men at temperaturen i eksamenslokalet ikke er optimal for dig. 

Din arbejdshukommelse fungerer nemlig bedst, hvis du arbejder og tænker under forhold, hvor temperaturen er tilpasset dig.

Det viser en undersøgelse, som psykologer fra Leiden universitet har fået offentliggjort i Psychological Research.

Alle ved af erfaring, at klima og temperatur har indflydelse på hvordan du har det. Men hvad med vores evne til at tænke? Påvirker rumtemperaturen også vores hjerne? Den smule forskning, der er lavet om dette spørgsmål viser, at køligere miljøer fremmer kognitive præstationer, når du udfører komplekse opgaver.

Men psykologerne Lorenza Colzato og Roberta Sellaro er de første, der har undersøgt, om en persons arbejdshukommelse fungerer bedre, når den omgivende temperatur perfekt matcher hans eller hendes præferencer.

Forskerne udførte tests på to grupper af deltagere, der foretrak henholdsvis et køligt og et varmt miljø.

Forsøgspersonerne skulle løse opgaver i tre forskellige rum. I det første var temperaturen 25 grader Celsius , i det andet var den 15 grader og i det tredje var termostaten indstillet til 20 grader. Deltagerne skulle løse den såkaldte N-back test, hvor forskellige bogstaver følger hinanden på computerskærmen. Deltagerne skulle derefter angive, om det bogstav, de så var det samme som det, de havde set to trin tidligere.

Deltagerne viste sig at klare sig bedre i et rum, der levede op til deres foretrukne temperatur og psykologerne formoder at opgaveløsning under optimale temperaturforhold modviker at ens ego bliver udmattet. Vores energi bliver ikke opbrugt lige så hurtigt, som hvis vi samtidig skal forholde os til for meget kulde eller varme.

"Resultaterne bekræfter den idé, at temperatur påvirker vores kognitive evner. At løse opgaver under optimale temperaturforhold kan fremme vores effektivitet og produktivitet," siger Colzato og Sellaro.

 

 

Tags: arbejdshukommelse, eksamen, kontorarbejde, temperatur