Et godt grin afstresser ikke bare, men forbedrer ligefrem hukommelsen.

Latter styrker hukommelsen

Hukommelse og mange andre hjernefunktioner bliver præget af stress, men en god latter kan forbedre hukommelsen i løbet af ingen tid.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere fra Loma Linda University i Californien har undersøgt hvor godt mennesker husker lige efter at have fået sig et godt grin.

Med alderen kan stress medvirke til en række sundhedsproblemer, herunder forhøjet blodtryk, diabetes og hjertesygdomme.

Nyere forskning har vist, at stresshormonet kortisol skader visse neuroner i hjernen og kan påvirke hukommelsen og indlæringsevnen hos ældre negativt.

Forskerne fra Loma Linda forsøgte med deres test at undersøge om humor og latter - som jo almindeligvis er afstressende - kunne  mindske de skader, kortisol kan forårsage.

Chefforskeren Gurinder Singh Bains og hendes kolleger viste en 20 minutters latter-fremkaldende video til en gruppe raske ældre personer og en gruppe af ældre mennesker med diabetes. De to grupper blev derefter bedt om at udfylde en hukommelsetest, der kunne måle deres indlærings-evne, hukommelse og erindrings-evne.

Deres præstationer blev sammenlignet med en kontrolgruppe af ældre mennesker, der også lavede hukommelsestesten, men ikke fik vist en sjov video forinden. Kortisol-koncentrationer for begge grupper blev også registreret ved begyndelsen og slutningen af ​​eksperimentet.

Markant fald i kortisol-niveauet

Forskerholdet fandt et signifikant fald i kortisol-koncentrationer blandt begge grupper, der så videoen. De havde også en markant forbedring på alle områder af hukommelses-testen i forhold til kontrol-gruppe. Især den diabetiske gruppe havde dramatiske forbedringer af kortisol-niveauet og de raske ældre havde de mest markante ændringer i hukommelsens prøveresultater.

Forskerne mener at deres resultater understreger at latter-terapi kan være et vigtigt middel i både rehabilitering af syge og som del af aktiveringen af ældre.

"Indlæringsproblemer og langsom hukommelse bliver større problemer med alderen og er afgørende for ældres livskvalitet. Selvom ældre har aldersrelaterede hukommelsesproblemer, er underholdende og lattervækkende terapier nødvendige."

"Det er simpelt, jo mindre stress, desto bedre har din hukommelse det. Humor reducerer skadelige stresshormoner som kortisol, der reducerer hippocampus neuroner, sænker blodtrykket og øger blodgennemstrømningen og dit humør. Det handler om at latter eller blot humor øger frigivelsen af endorfiner og dopamin i hjernen, hvilket giver en følelse af nydelse og belønning," siger dr. Lee Bark, der i årevis har forsket i humors indvirkning på immunologi og neurologi.

"Disse positive og gavnlige neurokemiske ændringer får også immunsystemet til at fungere bedre. Der er endda ændringer i hjernens bølgeaktivitet i retning af det der kaldes 'gammabølge bandfrekvens', som også booster hukommelse og erindirnger.

Så ja, latter viser sig at være ikke blot en god medicin, men også en forstærkning af vores hukommelse og vores livskvalitet," understreger han.

 

 

Tags: hukommelse, latter, humor, erindringer