Sådan undgår du at vågne forvirret
Vækkeuret ringer og i stedet for at lange ud og slukke det, tager du uret op til øret og siger hallo…. Har du prøvet det, lider du måske af det, der giver en ny betydning til begrebet ’søvndrukken’.
Denne form for søvndrukkenhed er ifølge tidsskriftet Neurology et ret almindelig problem blandt voksne.
Da forskerne undersøgte flere end 19.000 sunde mennesker, viste det sig, at omkring 15 procent kunne fortælle om oplevelser, der kunne kaldes søvndrukkenhed, inden for det seneste år. Otte procent sagde, de oplevede det mindst en gang om ugen.
Ved telefoninterview fik forskerne mange historier, hvoraf de fleste var ret uskyldige og nogle af dem ret sjove, fortæller lederen af undersøgelsen, dr. og psykiater Maurice M. Ohayon, Standford University School of Medicine.
En mand fortalte, at han troede, vækkeuret var en telefon og at han i flere minutter forsøgte at få gang i en samtale, en anden fortalte om, hvor svært hun havde ved at finde toilettet i sit eget hjem. Andre eksempler er, at man kan være vågen længe før det går op for én, at det er lørdag og man slet ikke skal skynde sig op, ligesom mange også kender oplevelsen af at vågne op et fremmed sted og ikke vide hvor man er.
Søvnmangel
For de fleste – og især for dem, hvor det kun sker sjældent – er der ingen grund til bekymring. Men for dem, der oplever søvndrukkenhed mindst en gang om ugen, kan det være et tegn på et uopdaget søvnproblem.
Det kan også være et tegn på søvnmangel, da disse episoder er mere almindelige hos mennesker, der inden for den seneste uge havde haft flere nætter med mindre end seks timers søvn.
Eller det kan være fordi du sover for meget. Tidligere forskning har vist, at søvndrukkenhed er almindelig blandt mennesker, som jævnligt får mere end ni timers søvn på en nat.
Doktor Ohayon forklarer, at mens forskerne ikke er helt sikre på, hvad der er årsagen til denne forvirrede adfærd, giver dyreforsøg os et hint: Pludselig opvågning ser ud til at udløse en refleks, der får dyr (og formodentlig også os mennesker) til at reagere hurtigt på en mulig fare.
For vores halvsovende hjerne virker en pludselig opvågning som et tegn på at der er fare på færde og at vi skal reagere hurtigt, ikke begynde at tænke os om. Derfor reagerer vi også så voldsomt, når nogen finder det sjovt at vække os med en skræmmende maske foran ansigtet eller med voldsomme lyde.
Tags: søvnproblemer, søvnmangel, konfus, forvirret