Angst øger din risiko for slagtilfælde

Jo mere angst og usikker du føler dig, des større er din risiko for at du får et slagtilfælde.

Det viser en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Stroke og er baseret på et 22-årigt langt af en nationalt repræsentativ gruppe på 6.019 mennesker mellem 25 og 74 år fra USA.

Undersøgelsen er den første, hvor forskere har vist en direkte sammenhæng mellem angst og slagtilfælde uafhængigt af andre faktorer som depression. Angst er en af de mest udbredte psykiske problemer, hvor man føler sig mere end almindeligt bekymret, stresset, nervøs eller anspændt.

Deltagerne gennemgik et interview og tog blodprøver, lægeundersøgelser og udfyldte psykologiske spørgeskemaer for at opgøre deres angst og depressionsniveauer.

Forskerne sporede slagtilfælde ved at gennemgå journaler og dødsattester fra hospitaler og plejehjem. Efter at have taget højde for andre faktorer, fandt de, at selv beskedne stigninger i angstniveauer var forbundet med større risiko for slagtilfælde.

Personer med flest angstsymptomer, havde en 33 procent højere risiko for slagtilfælde end dem med færrest symptomer.

"Alle lider af angst nu og da. Men når det er alvorligt og/eller kronisk, kan det have en effekt på dit hjertekarsystem hen ad vejen," siger dr. Maya Lambiase, der er hovedforfatter og forsker i hjertekar og adfærd ved Institut of Psychiatry på University of Pittsburgh School of Medicine i Pittsburgh.

Folk med meget angst er mere tilbøjelige til at ryge og være fysisk inaktive, hvilket muligvis kan forklare en del af sammenhængen mellem angst og slagtilfælde. Højere stresshormon niveauer, puls eller blodtryk kan også være faktorer, mener Lambiase.

Tidligere har forskerne også konstateret, at depression var forbundet med større risiko for slagtilfælde, som er den 4. største dødsårsag og en hovedårsag til invaliditet i Danmark.

I modsætning til angst, er depression en vedholdende følelse af håbløshed, modløshed og mangel på energi, blandt andre symptomer.

 

Tags: stress, angst, slagtilfælde, bekymring