Så vigtig er søvn for dit helbred

Tre nye undersøgelser viser, hvor vigtigt det er at sove syv til ni timer hver nat for at undgå helbredsproblemer.

En undersøgelse af 2.240 voksne er den første til at undersøge sammenhængen mellem obstruktiv søvnapnø og dødelighed hos asiater. Resultaterne viser, at risikoen for at dø af hertekar-problemer var mere end 4 gange højere blandt mennesker med svær søvnapnø, hvilket svarer til resultater fra vestlige lande.

En anden undersøgelse af 2.673 patienter i Australien fandt, at ubehandlet obstruktiv søvnapnø er forbundet med tre gange øget risiko for bilulykker blandt meget søvnige mænd.

Det sidste studie undersøgte sammenhængen mellem søvnvarighed og selvvurderet helbred hos koreanere. Resultater viser, at mindre end 5 timers eller mere end 9 timer søvn i døgnet var forbundet med dårligt selvvurderet helbred.

Alle tre af undersøgelser præsenteres i oktober-udgaven af Journal of Clinical Sleep Medicine, som er udgivet af American Academy of Sleep Medicine (AASM).

Obstruktiv søvnapnø (OSA) indebærer gentagne sammenbrud i de øvre luftveje under søvn. OSA er en alvorlig søvn sygdom, der er forbundet med en øget risiko for højt blodtryk, hjertesygdomme, diabetes, depression og slagtilfælde. Den mest effektive behandling mulighed for OSA er CPAP-behandling, som hjælper med at holde luftvejene åbne ved tilføre luft gennem en maske, der bruges under søvn.

De fleste voksne har brug for omkring syv til otte timers søvn om natten for til at føle sig vågen og veludhvilet. Men 30 procent af voksne i USA får jævnligt for lidt søvn.

 

Tags: depression, søvnproblemer, slagtilfælde, søvnapnø, hjerekarproblemer